Ако съдебната система работеше по-добре, щяхме да сме по-богати. Това обяви вчера Светла Костадинова, шеф на Института за пазарна икономика. От ИПИ алармираха, че България се срива в почти всички международни класации заради отказа от реформи.

Костадинова обясни, че добрата работа на Темида е важна, защото тогава и предприемачите, и гражданите ще са много по-спокойни за спазването на договорите и за защитата на собствеността.

Не става дума само за корупция и конфликти на интереси, а просто за тромави процедури. У нас делата за обявяване на фирма във фалит се точат с години, а кредиторите успяват да си получат едва 30% от вземанията, посочи Костадинова.

От ИПИ поискали 28-те областни съдилища да кажат колко трае средно процедурата по обявяване на несъстоятелност. 15 отговорили, че отнема между 2 и 7 години, а 13 съдилища признали, че изобщо нямат такава статистика.

"Това няма как да помогне на фирмите, от които се очаква да създават работни места", подчерта Костадинова. "Всичко в съдебната система има директен ефект върху джоба на всеки в страната", заключи тя.

Наскоро покрай скандала със съдия Марковска и вицепремиерът Дянков се оплака, че проблемите в Темида пъдят инвеститорите и излагат България пред света.

" Ако идва инвеститор, особено отвън, не дай си Боже, ако в сделката стане някакъв проблем, винаги се опира до съдебната система. Това е прагът, върху който се оценява дали бизнес средата е добра или не. Ако имаш съмнения, че тази система е неефективна, бавна, корумпирана и т.н., голяма част от другата бизнес среда - регулациите, всъщност са второстепенни", смята Дянков.

В повечето тазгодишни международни изследвания България губи позиции, подчертаха от ИПИ. Единственият напредък е в сферата на правата на собственост, където страната ни е изпреварила Румъния, но това не е особено добра новина, защото северната съседка сега е последна в класацията.

България, която миналата година бе на средни позиции в Европа по икономическа свобода и условия за правене на бизнес, вече е слязла в долната 1/3 на класациите. По индекс на корупцията страната ни е убедително последна в ЕС. Трайно на опашката сме и по индекса за човешко развитие. Икономистите посочиха, че тези факти отблъскват инвеститорите.

84 мерки

Според ИПИ България се нуждае от смело правителство, което прави реформи, а не се грижи за рейтинга си. От института имат списък с 84 мерки за ускорен растеж. Те включват премахване на минималната заплата, осигурителните прагове, данъците върху наследствата и дивидентите, при които приходите са колкото разходите. Други мерки са въвеждането на лични пенсионни сметки и ограничаване на субсидиите за БДЖ, пощите и др.