Правителството постави ултиматум по отношение на заплатите на шефовете на подпомагани от държавата компании, пише днес в. „Л’Експрес”.

Френският президент вече категорично разкритикува раздаването на големи премии, известни като “златни парашути”. Никола Саркози, заяви, че раздаването на бонуси в предприятие, което прилага социален план или получава помощ от държавата не е отговорно и честно.

„Когато ръководител, поставил предприятието си в затруднено положение си тръгва със “златен парашут” в замяна на проблемите, които е създал това не е отговорно и честно. Когато си шеф, си длъжен да бъдеш изряден, а това задължение е още по-голямо по време на криза. Не трябва повече да има бонуси или раздаване на безплатни акции в предприятие, което получава държавна помощ, прилага мащабен социален план и прибягва до частична безработица. Защото, когато се прилага социален план или се прибягва до частична безработица се ползват обществени средства, а не е честно тези средства да се използват за друго освен за възстановяването на предприятието” подчерта френският президент.

Изказването на Никола Саркози дойде след като френското правителство се противопостави на „златния парашут” за уволняващ се мениджър на изпадналият в затруднение производител на части за автомобили „Валео”. Фокус, БГНЕС