Хората са склонни да търсят златото като сигурно инвестиционно убежище по време на криза. Но при кризата с Гърция ценният метал поевтинява, вместо да поскъпва.

"Няма причина златото да получава каквото и да е внимание сега, защото това е политическа криза, а не валутна", коментира икономистът Брайън Кели. Основната причина да купите злато е страхът от обезценяване на парите, заради инфлация или промени на лихвените нива и валутните курсове.

В Гърция, гражданите и инвеститорите не са загрижени за това каква валута използват. Единственото неизвестно е с коя валута ще плащат в бъдеще. В момента гръцките граждани си имат парична единица - еврото, но използването ѝ е доста затруднено заради затворените банки.

Независимо от това, ограничено използване на еврото е далеч по-добър вариант от плащане в злато. Само си представете да се опитате да си купите нещо със златни кюлчета.

Златото може да ви от ползва, само ако хеджирате портфейл от други активи или очаквате инфлацията да изяде спестяванията ви.

"Ако се притеснявате, че всички валути ще загубят стойността си, купувате злато", коментира Кели, пред CNBC.

Не може да се каже, че златото не се използва за съхраняване на стойността. То е едновременно полезно и ценно, но не и при политическа криза. Защото, ако кризата излезе от контрол, това ще доведе до дефлация и цените на златото ще започнат да падат, както обикновено става в дефлационна среда.