Формирането на "балони" едва сега започва. Затова и оттеглянето на извънредните стимули за икономиката и затягането на монетарната политика ще бъде труден политически избор в близко бъдеще. Ако антикризисните мерки бъдат прекратени прекалено рано, то световната икономика ще бъде обхваната от нова рецесия.

Това са основните изводи от речта на икономиста Нуриел Рубини, изпълнителен директор на Roubini Global Economics, на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Той постави ударение върху нарастващите цени на имотите в Азия и особено – в Китай. По-рано и от Европейската централна банка предупредиха за риска от формиране на имотен балон в развиващите се страни.

По-бавният ръст на развиващите се азиатски икономики пък вероятно ще натисне акциите надолу, но едва ли ще се стигне до формирането на ново дъно, смята Нуриел Рубини.

Освен това, той сравни икономическите проблеми на еврозоната заради растящия дефицит на Гърция с тези в САЩ. Той, обаче, типично в свой стил заяви, че страната е пред банкрут, след като е стигнала до там да търси финансиране от Китай. Според него, ако икономическата ситуация в Гърция продължи да се развива в негативна посока, то Европейският съюз ще трябва да спасява странта, защото тя е огромна заплаха за еврозоната.

За Китай икономистът каза, че трябва да стимулира повече вътрешното потребление. В момента то не е на такова ниво, че да превърне Поднебесната в двигател на световното икономическо възстановяване.

Все пак, Рубини смята, че световната икономика вече е започнала да се отърсва от кризата. Ключовият въпрос, според него, обаче е каква ще бъде формата на възстановяването. Икономистът предвиди бавно U-възстановяване на световната икономика.