Глобалните дневни температури "почти сигурно" ще се повишат през този век, сочат изследванията на група от около 200 учени обобщени в доклад за ООН.

 

Най-изчерпателното проучване, свързано с природните бедствия, правено досега, показва, че екстремни климатични явления като поройните дъждове и бури могат да направят части от планетата трудни за обитаване за жителите им, които ще бъдат принудени да живеят на ниско разположена атоли. Данните са цитирани от Bloomberg, а от ООН са отказали да потвърдят съдържанието на документа.

Много вероятно е продължителността, честотата и интензивността на горещите вълни, ще продължи да нараства в повечето области на земята.

 

Сушата може да се засили в Средиземноморския регион, Централна Европа, южните части на Северна Америка, североизточна Бразилия и Южна Африка.

Окончателният доклад се очаква да излезе на 18 ноември. Той ще бъде обсъден по време на ежегодните преговори за климата, които ще се проведат в Дърбан, Южна Африка на 28 ноември.

 

Делегати от над 190 страни планират да потърсят начините за ограничаване на климатичните промени, след като миналата година средните температури на земята достигнаха нива, близки до тези от 2005 г, обявена за най-топлата в историята.

До края на този век се очакват повече горещи дни и по-малко студени. Средната максимална скорост на вятъра на ураганите вероятно ще се увеличи, а честотата им вероятно ще намалее или ще остане същата.

Изследователите изразяват "голяма увереност", че без нови защити като например морски диги, икономическите загуби от тропически циклони ще се повишат. Загубите не могат надеждно да бъдат приписани на генерирано от човека затопляне.

 

Увеличаване на броя на хората и икономическите активи е основна причина за дългосрочните промени на икономическите загуби в следствие от бедствия.

 

От Bloomberg посочват, че нямат точните проценти, които се крият зад израза "почти сигурно", но в последния подобен доклад той е означавал вероятност над 99%.