Гладните за печалби мениджъри на хедж фондове, известни като господари на финансовата вселена, се обръщат към изненадващо място за инвестиции: баналния свят на управлението на дългосрочни активи, пише FT.

На фона на волатилните пазари и ограниченията в капацитета на техните традиционни инвестиционни стратегии и все по-консервативните нагласи на инвеститорите, някои от най-големите имена в бранша прехвърлят средства от основните си портфейли към активи, предлагащи повече стабилност.

Мениджърите на хедж фондове виждат големи възможности в прилагането на своите умения в пасивния свят на дългосрочните инвестиции.

Докато някои играчи вече няколко години повишават експозициите си в дългосрочни активи, сега на сериозен интерес почват да се радват и операциите на големите институционални инвеститори като пенсионните фондове.

Хедж фондове, сред които Winton Capital Management, Lansdowne Partners, Egerton, Odey, Renaissance Technologies, CQS, Citadel, Two Sigma и GLG Partners, инвестират в този нетрадиционен за тях сегмент.

През миналата седмица RWC Partners, базиран в Лондон рисков фонд, който управлява 5 млрд. долара, придоби от пенсионния гигант Hermes, три фонда, влагащи средства в дългосрочни позиции. Така вече половината от парите на RWC са инвестирани в този по-нискорисков сегмент.

Дългосрочните инвестиции на GLG, подразделение на Man Group, вторият по големина хедж фонд в света, са нараснали през първата половина на годината, достигайки до 11.3 млрд. долара.

Оказва се, че откриването и управлението на дългосрочни позиции изисква по-малко усилия.

Но има и предизвикателства. Способността на Хедж фондовете да ребалансират портфейлите си е възпрепятствана от високите им такси за управление на активи, които са съобразени с традиционно рисковия им начин на инвестиране.