ИКЕА планира увеличение на доставките си от България, като за целта ще търси нови партньори у нас.

Намеренията на компанията са до 2020 г. да удвои продажбите си на глобално ниво, което налага идентифицирането на нови възможности за снабдяване. България заема централно място в новата стратегия, а заявка за намеренията си направи самият основател на ИКЕА, Ингвар Кампрад, на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски в централата на компанията в гр. Елмхулт, Швеция, пипе "Стандарт".

Увеличаване на поръчките към настоящи български производители и идентифицирането на нови доставчици са първите стъпки в плановете на компанията за България. В началото на месец май Кампрад посети редица предприятия у нас, за да прецени на място възможностите им за по-активно участие в глобалните вериги на доставки на компанията.

При посещенията са определени конкретни продукти, за които български компании имат потенциала да се конкурират с други международни доставчици на ИКЕА и първите мостри вече са пристигнали в централата на компанията за оценка на качеството.

Някои от фирмите вече са получили и заявки за изпълнение на поръчки в различни сегменти от асортимента на ИКЕА - текстил, дървени и алуминиеви мебели, матраци и мека мебел, както и изделия от стъкло. Интерес има и към производството на санитарен фаянс за бани и кухни и изделия от порцелан, за които компанията все още търси подходящи доставчици у нас.

Изграждането на логистичен център на ИКЕА и собствена производствена база в България бяха разгледани на срещата в гр. Елмхулт като част от дългосрочните планове на компанията.