Една след друга китайските провинции обявяват планове за стимули, с които да убедят инвеститорите и обществото, че отслабването на икономическия растеж в страната е само временно явление.

 

Междувременно китайският премиер Вън Дзябао, обеща през уикенда, че правителство ще увеличи усилията си за стимулиране на икономиката през втората половина на годината.


На посещение в Гуандун, сърцето на експортната индустрия на Китай, Вън предупреди, че "все още има много проблеми и несигурност по отношение на увеличаването на износа. Третото тримесечие е изключително важен период".


Анализатори смятат, че правителството може да девалвира стойността на юана с около 5% спрямо американския долар, за да стимулира експорта, който е под натиск от анемичното търсене в Европа и САЩ.

 

През първите седем месеца на тази година износът се е покачил със 7.8%, докато вносът се е увеличил с 6.4%. Темпът на растеж на експорта е най-слабият от 3 години насам. Това води до увеличаване на безработицата, тъй като много експортни компании съкращават работни места.

 

За да се справи с проблема Гуандун обяви 177 "основни проекта" на стойност 1 трилиона юана, с който ще стимулира местната икономика. Преди това големите градове Чунцин и Тиендзи съобщиха, че ще  изразходват по 1.5 трилиона юана за икономически стимули. Гуейджоу, една от най-бедните провинции на Китай, пък обяви, че ще похарчи 3 трилиона юана за еко-туризъм и създаването на национални паркове.

 

Централното правителство, междувременно заяви, че ще инвестира 2.4 трилиона юана в намаляване на въглеродните емисии и в програми за спестяване на енергия през следващите три години, като вече са отпуснати 26 млрд. юана субсидии за насърчаване на потребителите да преминат към по-икономични електроуреди.

 

Така общата стойност на мерките за стимулиране на китайската икономика вече приближава 1.5 трлн. долара.

 

Данните публикувани от началото на тази година показват забавяне на темпа на растеж на втората по големина икономика в света. Правителството прогнозира, че за 2012 г. БВП на Китай ще се увеличи със 7.5%, но доскоро изглеждаше по-вероятно ръстът да намалее до под 7%.