Вестник Труд

„27 нови милионери само за три месеца”

Броят на депозитите за над 1 млн. лв. в България се е увеличил с 27 за третото тримесечие, като е достигнал 625. Това показва статистиката на БНБ към края на септември за спестяванията на населението. В сметката освен домакинствата влизат и едноличните търговци, самонаети лица, предприемачите.

Общата стойност на милионерските влогове е 1,507 млрд. лв., което означава, че средно в такъв депозит се кътат по 2,4 млн. лв.

Септемврийските данни показват и нов рекорд на депозитите на домакинствата. Към края на третото тримесечие стойността на влоговете им е достигнала 33,272 млрд. лв. В сравнение с предходното тримесечие общата сума на депозитите е нараснала с 2,6%.

Вестник 24 часа

„Томислав Дончев: Европарите са адреналин, не наркотик”

 Европейските пари трябва да бъдат адреналин, а не наркотик за държавите бенефициенти, заяви Томислав Дончев в Кипър на среща за кохезионната политика.

Министърът по управление на евросредствата защити позицията на България, че политиката по сближаване цели насърчаване на заетостта, икономическия растеж и конкурентоспособността.

Дончев защити тезата, че страните донори имат икономически ползи от вноските, които правят, защото със своите големи инфраструктурни проекти новите членки създават допълнителни пазарни възможности за бизнеса и допринасят за придвижването на хора и стоки по новоизградена пътна инфраструктура.

Вестник Капитал Daily

„Трудни години”

И двете страни нарекоха предизборната надпревара за Белия дом "състезание, което ще оформи едно цяло поколение". Вотът във вторник бе представян като избор между намесващата се във все повече сфери държава на Барак Обама и обещанието на Мит Ромни да намали ролята на властта във Вашингтон в живота на хората.

Избирателите дадоха втори мандат на демократа президент, но победата му не отговаря на въпроса коя тенденция ще бъде водеща в следващите четири години. Причината е, че резултатите разкриват една нация, дълбоко разделена в предпочитанията си по расова, възрастова и партийна линия. Това се вижда и в новия състав на Камарата на представителите и на Сената, която е победа на статуквото на остри партийни сблъсъци и отсъствие на консенсус отвъд най-общото "Да подобрим икономиката и да намалим държавния дълг".

Казват, че вторият мандат на един президент е шанс да се заеме с истинска работа и да направи реформи, с които ще остане в историята. Във втория мандат на Барак Обама ще му е още по-трудно да прокара инициативи (например основна промяна в имиграционните закони), сравними със здравната реформа, финансовите регулации и икономическите стимули от периода 2008 - 2012 г.

Вестник Сега

„България губи битката с безработицата”

Българското правителство се проваля в борбата с безработицата. В последните месеци на 2012 г. делът на хората без работа у нас може да надхвърли фаталните 13%. Това става ясно от есенната икономическа прогноза на Европейската комисия, представена от еврокомисаря Оли Рен вчера.

За 2012 г. безработицата в България ще е 12.7%, прогнозира Брюксел. За сравнение въпреки трудните времена безработицата в страни като Германия, Австрия, Холандия е в диапазона 4.5-5.5%. Като се имат предвид данните дотук, според които безработицата по тримесечия е била съответно 12.9, 12.5 и 11.9%, изглежда в последната четвърт на годината без препитание у нас ще се окажат рекордно много хора - над 13%, или повече от 430 000 души. Още по-лошо е, че ЕК очаква същият висок процент - 12.7%, да се запази и през 2013 г., а за 2014 г. се прогнозира символичен спад до 12.5%.

За последно България е имала безработица над 13% през 2003 г. Тревожните данни на Еврокомисията идват на фона на лекомислени изказвания на министъра на труда Тотю Младенов. През уикенда той обяви, че правителството ще удържи безработицата тази година на 11-12% и няма да позволи по-високи стойности догодина. За сведение на Младенов, който така небрежно подхвърля числа, между 11 и 12 процента има голяма разлика - равна на около 20 000 българи, заплашени да останат без препитание. В бюджетите за 2012 и 2013 г. Министерството на финансите е записало доста по-близки до прогнозата на Еврокомисията стойности - 12.4% безработица за двете години.