Вестник Дневник

Булгаргаз ще продава дълга на Кремиковци. Водят се разговори с няколко големи банки за продажба на дълга на металургичното предприятие, който беше разсрочен преди 4 години за десетгодишен период. При правителството на Симеон Саксгобургготски газовата компания разсрочи 35 млн. лв. за десет години, като до момента задълженията са стопени на 18 млн. лв.

Управителят на БНБ: Догодина може още да увеличим задължителните резерви на банките. Текущите темпове на растеж от 60% не могат да бъдат разглеждани като устойчиви и безрискови за стабилността на системата. Кредитните условия на международните финансови пазари се затягат и това няма как да не се отрази и на българския кредитен пазар, казва Иван Искров в деня на банкера.

Рейтинговата агенция Муудис също се изказа позитивно за българския банков сектор, но предупреди, че расте рискът в кредитирането, увеличават се необслужваните кредити, някои институции са силно зависими от отделни големи корпоративни клиенти, а банки, собственост на българи, се нуждаят от повече прозрачност.

Активите на инвестиционните посредници отчитат огромен ръст в края на септември и задминават 7 млрд. лв., сочи статистиката за небанковия финансов сектор за деветмесечието на 2007 г. на Комисията за финансов надзор. Те нарастват с 81% между юни и септември от 4 млрд. лв. на 7.3 млрд. лв. и представляват 14% от банковите активи в края на септември при 8.4% в края на юни 2007 г. и близо толкова (14%) от брутния вътрешен продукт на страната.

Вестник Пари

България в ролята на пешка за Южен поток. Енергийната зависимост на България от Русия няма да се увеличи заради участието ни в газопровода. Реализацията на Южен поток обаче може да срещне противодействието на Европейската комисия, тъй като проекът е рисков и не отговаря на изискванията дейностите по производството и транспорта да ес извършват от различни компании. Като резултат приходите от транзитни такси, които се очертават като единственият дивидент от участието ни, може да бъдат усетени едва след 15-20 години.

Улесняваме китайските туристи. България вече е включена към системата ADS /approved destination system/, с което става одобрена туристическа дестинация за китайските туристи. На практика това означава, че български фирми вече ще могат да рекламират страната ни като дестинация за почивка в Китай и да сключват договори с китайски туристически компании.

Активите на фондовете се стопиха с 62 млн. лв. Райфайзен Асет Мениджмънт и ДСК управление на активи оглавяват класацията по активи на управляващите дружества. Челната тройка се допълва с фондовете от семейството на Елана, чиято обща стойност на активите е в размер на 116.49 млн. лева.

Вестник 24 часа

$ 50 хил. на ден глобяват японците, 1 година бавят метрото. Столична община удържа пари за пропуснати ползи от Тойсей корпорейшън заради забавянето на строежа на метрото от стадион „Юнак” до площад „Света Неделя”.

Вестник Труд

Отказват ДДС регистрация на фирми с неплатени данъци. Длъжници с над 5 000 лв. няма да получавата регистрация по закона за ДДС. Вън от системата ще са и лицата, срещу които е образувано наказателно производство.

Вестник Сега

Фирменият регистър тръгва реално след 20 януари. Дълго отлаганият търговски регистър ще тръгне на практика от 20 януари 2008 г. По закон той трябва да заработи от 1 януари. В срок от 3 години всички фирми у нас трябва да се пререгистрират, в противен случай автоматично ще се заличават.