Дневник

„EFG Eurobank: По-скъпото финансиране ще понижи резултатите на компаниите”

Предпазливостта ще преобладава през 2008 г., а активността на дяловото и дълговото финансиране през борсата ще се понижи, смята екипът на групата на Пощенска банка и EFG Securities. Групата очаква три пъти понижение на ръста на печалбата на акция (EPS) на сините чипове на Българската фондова борса за 2008 г. спрямо 2007 г., или 24.4% среден EPS спрямо 73.43% през 2007 г. Според Димитрис Апистулас, директор "Регионални брокерски услуги", Eurobank EFG Securities, в кратко- и средносрочен план оскъпяването на финансирането за компаниите ще е основното притеснение, което ще афектира печалбите на българските дружества, но глобалното забавяне на икономическото развитие няма да има директен ефект върху представянето им.

„Търговията на маржин и късите продажби скоро може да са факт”

Маржин покупките и късите продажби на ценни книжа скоро може да се извършват и у нас, след като Комисията за финансов надзор прие окончателно промените в Наредба №16, с която се намаляват изискванията към компаниите, с чиито книжа може да се сключват такива сделки. Досега заради високите изисквания в наредбата на практика нямаше дружества, с чиито книжа инвеститорите да могат да сключват такива сделки. Основните изисквания са за брой сделки на ден, оборот, пазарна капитализация и свободен обем търгувани акции сред миноритарни собственици. При сегашната ситуация обаче, когато пазарът е надолу и обемите са по-ниски, може и да няма повече от 5 компании, които да отговарят на критериите, заявява Цветослав Цачев.

"Изи кредит и Инвестбанк също отлагат IPO”

Една от големите български банки - Инвестбанк, и компанията за микрокредитиране "Изи асет мениджмънт", специализирана в отпускането на малки необезпечени потребителски кредити под марката "Изи кредит", отложиха първоначалните си планове за първично публично предлагане (IPO) и излизане на борсата. Проспектът на банката вече беше одобрен от Комисията за финансов надзор, но към момента кредитната институция се отказа от подписка за книжата и вероятно ще чака подобряване на пазарната конюнктура. "Изи АМ" по план трябваше да направи IPO през април или май тази година, но компанията ще изчака по-подходящ момент - до края на годината. Това потвърди пред "Дневник" Неделчо Спасов, управляващ съдружник в компанията. "Очакваме да излезем на борсата до края на годината. Ако кризата на пазара продължи, можем да прехвърлим листването за следващата година", заяви Неделчо Спасов.

„Ковачки и гръцката РРС ще наддават за ТЕЦ Бобов дол"

Пет кандидата закупиха документи за участие в приватизацията на ТЕЦ "Бобов дол". Това са "Консорциум Енергия МК" АД, "Минна компания" ЕООД, "Дамко енерджи" от Гърция; "Електрабел" от Белгия и Sencap от Гърция. Държавата продава 100% от акциите на централата при начална цена от 100 млн. лв. "Минна компания" и консорциум "Енергия МК" се контролират от Христо Ковачки. Първата е изцяло собственост на Никифор Вангелов, който в неделя влезе в ръководството на партията ЛИДЕР на Ковачки и притежава 50% от "Въгледобивна компания".

„България ще се справи бързо с глобалните шокове”

Това казва в интервю за изданието Райна Миткова-Тодорова, изпълнителен директор на "ЕОС Мартикс". България засега остава встрани от трусовете на международните финансови пазари. Единственият ефект, който усетиха българските потребители, е увеличението на лихвите по кредитите заради оскъпения ресурс на банките, смята Тодорова, но не смята, че това ще се задържи в дългосрочен план.

Монитор

„Финансисти съветват: Кредитите в евро, влоговете - в лева”

Ипотечните заеми в евро са по-изгодни от тези в лева, а депозитите в родна валута са с по-висока лихва. Най-изгодните предложения на пазара на кредити в момента са в евро, затова ние съветваме да се взимат заеми в евро, коментира изпълнителният директор на консултантската компания КредитЦентър Тихомир Тошев. Левовите депозити пък имат по-висока лихва от тези в евро, обясни старши анализаторът на потребителските финанси на Моите пари Иван Стойков.

„Агро Финанс увеличи инвестиционния си портфейл”

Към края на март земеделската земя в портфейла на Агро Финанс АДСИЦ достига 72 559 декара, което е 5 пъти повече в сравнение с 31 март 2007 г. Инвестираните средства от дружеството са 16.619 млн. лева при средна цена на портфейла, с включени всички разходи 229.04 лева на декар. Към 31 март 2008 г. инвестиционните имоти включват 96.12% земеделска земя с качество от първа до шеста категория (при общо 10 категории, като 1 е с най-добри характеристики), в които Агро Финанс инвестира с приоритет и 3.88 % по-ниски категории.

Класа

„Банките да намалят лихвите по ипотечните кредити”

Това казва в интервю за изданието управителят на агенцията за недвижими имоти „Явлена“ Страхил Иванов. Според него никой в България няма интерес от падането на цените на имотите. Пазарът на недвижими имоти в момента е абсолютният локомотив на икономиката в България, смята Иванов. Над 30% от брутния вътрешен продукт се създава от него и съпътстващите го дейности. Забавянето му в рамките на половин-една година ще забави и други индустрии, което ще се отрази на икономиката като цяло, допълва Страхил Иванов.

Пари

„Софарма откри завод за 5 млн. лв. в Казанлък”

Нов завод за производство на фармацевтични субстанции от растителен произход ще открие в петък в Казанлък Софарма АД. Той е част от производствения цикъл на Българска роза – Севтополис АД и е уникален по рода си модул за преработка на лечебни растения. Освен в новия завод до края на годината Софарма АД ще инвестира още над 4 млн. лв. казанлъшката фабрика.

„Дружествата за имоти подлагат крак на капиталовия пазар”

Акционерните дружества със специална инвестиционна цел може да се окажат слабото място на българският капиталов пазар и да го повлекат надолу. Доскоро тези дружества се възприемаха като убежище при спад на фондовата борса. Те вече също крият риск заради високите цени на недвижимостите, смята Даниел Димитров от Реал Финанс. Пазарът на недвижими имоти не е претърпя никаква корекция през последните години и има голяма вероятност балонът да се спука и да срине целия пазар.