Вестник Дневник

"Наемите на складове паднаха средно с около 20% за година"

Наемите на логистични площи в страната са се понижили средно с около 20% през миналата година. Това показват проучвания на пазара на две водещи международни консултантски компании - GVA Sollers Solutions и Cushman & Wwakefield. Първата отчита спад от 16.75% на модерните площи, докато втората - 23%. И двете компании са категорични, че спадът ще продължи и през тази година. Очакванията на GVA Sollers Solutions за първите шест месеца на 2010 г. са за спад на наемните цени на площите в някои райони и проекти с 5 до 7%.

"Кредиторите на Ален мак се надяват на нови инвеститори"

Облигационерите на Ален мак търсят инвеститори за компанията, но все още няма заявен конкретен интерес. Това стана ясно от протокола на общото събрание на държателите на книжата и от обяснения на техни представители в края на миналата седмица. На 10 март облигационерите са одобрили единодушно предложението да се започнат преговори с потенциални инвеститори в козметичната компания, за която се иска и обявяване в несъстоятелност заради неплатените задължения по дълговите книжа. В момента мажоритарен собственик на козметичното предприятие с 91% от капитала се води Ален мак България, зад която стои председателят на надзорния съвет Петър Терзиев чрез офшорката Н и Ю лабораторис С. А.

Вестник Сега

"Кабинетът иска само вътрешни хора да оценяват при обществени поръчки"

Наред с предлаганите мерки за намаляване на корупцията при обществените поръчки, кабинетът е на път да премахне със странни мотиви задължението възложителите да назначават в комисиите външни експерти. Това се вижда от проекта за промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), вкаран в парламента. Тази седмица той ще се обсъжда в комисиите на НС.

Вестник 24 часа

"Метрото на 2 етажа заради разкопки"

На две нива ще са метростанциите в подлеза на ЦУМ заради откритите археологически находки.

Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-министърът на културата Тодор Чобанов обиколиха разкопките. Шефът на “Метрополитен” Стоян Братоев им показа какво се прави, за да се запазят артефактите и за да не спре строежът на метрото. Площта ще е 16.5 дка, а цената - 20 млн. лв.

Вестник Класа

"Кабинетът обмисля заем от ЕИБ за инфраструктура"

Правителството обмисля допълнителен заем, който България да вземе по линия на инфраструктурни проекти от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Условието е падежът по държавния дълг да започне след 2012 г., за да не влезе хазната в дефицит. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след приключване на правителственото заседание вчера, на което бяха обсъдени антиризисните мерки на кабинета. Борисов вече е провел разговор с президента ЕИБ Филипе Майщад, тъй като финансовата институция предлага най-ниски лихви и най-добра банкова схема. В свое изказване шефът на ЕИБ обяви за приоритетни в политиката на институцията през 2010 г. по-бедните региони в Европа, борбата срещу климатичните промени и спонсорирането на малки и средни предприятия.