Стандарт

„2% данък училище”

Данък "училище" е най-новата идея на властта за пълнене на общинските хазни. До 2% върху доходите да отиват в кметството, където учи детето ни. Предложението е огласено от зам.-министъра на финансите Владислав Горанов по време на заседание на Министерски съвет. Събраните пари ще отиват за улици, детски градини и паркове. Проблемът е, че данъкът върху доходите се плаща в общината, откъдето е издадена личната карта. Много от хората обаче работят в друг град, а там учат и децата им.  Затова има идея да се ползват определени общински услуги само в селището, където е постоянният им адрес.

„Горна Арда тръгва наесен”

Строителството на каскадата "Горна Арда" ще бъде рестартирано наесен, научи "Стандарт" от запознат със ситуацията около проекта. За това свидетелства и официалната визита днес и утре в Австрия на българска правителствена делегация, водена лично от премиера Бойко Борисов. В състава й влизат още министрите на икономиката Трайчо Трайков, на регионалното развитие Росен Плевнелиев и на културата Вежди Рашидов. По време на визитата ще бъде подписан договор за изграждането на Хидроенергиен комплекс "Горна Арда" с австрийската енергийна компания EVN. Преди няколко месеца тя пое проекта от турската компания CCG, наследник на първоначалния изпълнител "Джейлан".

„Тайни клиенти влизат в банки”

Тайни клиенти на асоциацията "Активни потребители" ще проверяват дали служителите на банките и мобилните оператори консултират клиентите си обективно. Целта е да се упражни натиск върху компаниите да имат по-отговорна политика. По данни на асоциацията най-честите оплаквания на банковите клиенти са за неточни и некомпетентни консултации.

Монитор

„Поправихме газовите договори на предишното правителство”

Държавата е успяла да подобри неизгодните условия по анексите към газовите договори, които бяха подписани в края на 2006 г. от кабинета „Станишев”. В резултат на това доближаването до пазарната цена на количествата преференциален газ ще се извършва по-бавно, отколкото ако бяха останали в сила договорките постигнати от преговорния екип по онова време, начело с Р.Овч. Това стана ясно от интервю на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред БНР.„През 2006 г. цяла България беше останала с едно чувство като след загубена война, това очевидно не беше в интерес не само на България, но и на Русия, защото при всяка среща, която имаме от началото на мандата с руските ни партньори, това виси като една тежест за нещо несправедливо, което се е случило”, каза Трайчо Трайков.

„Правим паркове и улици с € 56,3 млн. от еврофондовете”

21 общински проекта, които ще се финансират със 106 395 000 млн. лв. по оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР), подписа в края на миналата седмица заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Срокът за изпълнението им е 24 месеца, като в него влиза времето за подготовката на тръжната документация, обявяване на конкурса за избор на изпълнител, сключване на договор с него и реализация на проекта. Подписването на договорите се е забавило с повече от 2 месеца заради жалби до административния съд. Над 93,66 млн. лв., или 85% процента от сумата е безвъзмездно финансиранеот еврофондовете. Едната десета от средствата – около 11,02 млн. лв., се отпускат от държавната хазна, а останалите над 5,509 млн. е  финансовото участие на кандидатите по проектите.

24 часа

„Пробивът при газа няма да свали цените на топлата вода”

5 основни въпроса възникват след огласените през уикенда преговори с "Газпром". Първо - дали договорените в “Евксиноград” отстъпки за цените на руския газ няма да доведат до намаление на цените на синьото гориво, определено от ДКЕВР от 1 юли. Казано съвсем просто- дали заради среднощното заседание на Трайчо Трайков, Сергей Шматко, Бойко Борисов и експертите няма да се окажем с по-ниска цена на топлата вода и на газа до дома. Няма, твърдят български специалисти, които са наясно с ценообразуването у нас. Икономисаните около 15 млн. долара вероятно няма да са достатъчно основание ДКЕВР да намали цените на газа, а с тях ще се даде глътка въздух на "Булгаргаз".

„Следим кмета с електронно ченге”

От тази есен всеки може да контролира лично кмета си какви европроекти е спечелил и дали реално ги изпълнява, съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Това ще стане със специален модул на електронната система за контрол по европроекти ИСУН, който ще заработи от септемвдри 2010 г. Идеята е всеки проект с одобрено финансиране, срокове, изпълнители и плащания да се появи в интернет.

Труд

„Шефове на митниците газят закона”

“Начинът на действие на митническите власти без съмнение вреди на съществуването на “Инса ойл” и на авторитета на България. Смятам, че тази порочна практика трябва да бъде прекратена. Няма и не може има разумна управленческа, финансова или друга причина, която да оправдае подобна злоупотреба с власт на висшето ръководство на Агенция “Митници”. Това заяви собственикът на “Инса ойл” Георги Самуилов, след като в събота “Труд” разкри, че висш митнически контрольор е бил притискан “отгоре” да подпише ревизионен акт, съдържащ недоказани твърдения. Румен Бабов, началник на отдел “Последващ контрол” в Митница - Пловдив, не бил съгласен с констатациите в акта и с огромното акцизно задължение от 12 млн. лв., вменявано на “Инса ойл”. В жалба до прокуратурата той пише, че бил притискан да подпише акта от заместник-директора на Агенция “Митници” Антоний Странджев.

„Искаме от 2011 г. субсидиите за фермери да се изравнят”

Разчитаме на солидарността на ЕС за предсрочно изравняване на субсидиите за фермерите у нас и в Румъния от 2011 г., съобщи вчера земеделският министър Мирослав Найденов. България и Румъния настояват за по-бързото изравняване на нивата на европейските помощи с тези в старите членки на ЕС. Най-оптимистичните прогнози са това да стане от 2011 г., но ще е добре, ако се случи поне от новия програмен период от 2014 г., каза министърът пред “Фокус”. Предложението се споделяло от комисаря по земеделие Дачиан Чиолош, то било заложено в програмата за мандата му. По план нивата на подпомагане у нас и в Румъния ще се изравняват с тези на старите членки едва през 2016 г.