Сега

Цветанов се огъна при първия по-сериозен тест

Как да повярваме, че всичко около доходите и имотите на вътрешния министър е наред, когато шефът на НАП се допитва до премиера дали да се задейства, а ГЕРБ не може да каже получава ли председателят й заплата – коментира изданието.

 

Цветанов спестил над 124 000 лв. за 2 години като лидер на ГЕРБ


124 803 лв. от декларираните доходи от вътрешния министър Цветан Цветанов за момента са с неясен източник. Сумата е натрупана за 2 години - в периода след като той напусна поста на зам.-кмет в Столичната община до встъпването му като министър.

Властта пак търси начин да не плаща за отчуждени имоти

Управляващите изглежда няма да се откажат от идеята държавата да не плаща обезщетения при отчуждаване на имоти за нуждите на национални обекти. Това става ясно от текстове в Закона за държавната собственост, предложени от правната комисия на парламента между първото и второто четене на поправките в закона.

 

Собствениците на земеделски земи и гори да могат да получават като обезщетение равностоен имот от държавния поземлен и горски фонд, е записано в новите текстове. Предвижда се само собствениците, за които не може да се осигури такъв имот, да получават пари. За разлика от първоначалния проект на МРРБ този път е предвидено засегнатите поне да могат да обжалват както вида, така и равностойността на обезщетението.

 

Класа

 

Проверяват ВиК – Варна за договор с частен оператор

 

Инспекторатът на МРРБ ще започне поверка на дейността на ВиК Варна за последната година и половина. Това каза вчера във Варна регионалният министър Росен Плевнелиев. Проверката на експертите ще се съсредоточи върху договора, който държавното водно дружество е сключило с частното ВиК „Златни пясъци“. Според Плевнелиев трябва да бъде иустановено дали ВиК Варна е изадавала фактури за плащане на вода по цени, различни от определението й от ДКЕВР. В началото на юл двете дружества сключват договор, според който държавната компания поема цялата водоснабдителна мрежа, в замяна ВиК трябва да плати 400 хил лева без ДДС до 31 май 2011 г. и има право да получава изцяло приходите за получаваните услуги. Проблемът е, че подобен договор трябва да бъде одобрен от МРРБ – а там до вчера не бяха чували за нищо подобно.

 

Стандарт

 

"Стара планина" - само от български говеда

Продуктите "Стара планина" и сиренето, произведено по БДС да се правят само от българско месо и мляко. Това предложи Господин Господинов, представител на животновъдните организации на семинар "Реформата на общата селскостопанска политика - нова визия за европейското земеделие", организиран от "Стандарт" и съфинансиран от Европейската комисия.

Според Господинов за да се прави продукт, който се нарича български, той трябва да е произведен от родни суровини. Само така може да се подпомогне животновъдството в страната и да се увеличат приходите на фермерите. Предложението беше приветствано с аплодисменти от над стоте участници в семинара.

В момента продуктите "Стара планина" се правят от белгийско месо, а българското сирене е от френско мляко. Родните животновъди от своя страна са изправени пред избора да затънат в дългове към банките, за да изхранват животните си или да закрият фермите си.

1000 лева данък джип

Нов данък лукс ще удари собствениците на луксозните джипове. От догодина всеки, който яха над 200 коня под капака, ще доплаща. На база посочените цифри, притежателите на луксозни джипове и спортни лимузини ще внасят хилядарка и нагоре за данък. Например за джип BMW с мощност 408 коня налогът ще удари 1400 лева. Данък лукс ще бъде въведен и за скъпите имоти. Размерът му обаче ще е различен за различните градове. Налогът пък за всички жилища може да скочи с 80%, научи изданието.

 

Дневник

 

Лекарският съюз се усети, че кабинетът го залъга

 

Шефът на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов скъса ритуално споразумението, което подписа точно преди две седмици с правителството. На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество вчера, на което се обсъждаше проектобюджетът на здравната каса, Райчинов заяви, че е разбрал, че правителството се опитва да подведе лекарите и всъщност догодина няма да отпусне повече пари за здравеопазването.

 

"Изненади има, колкото искате, и всички са със знак минус. Парите ще отидат в министерството, а не в реалното здравеопазване. Това е бюджет, който да оправя бакиите от тази година и да създаде нови следващата", обяви Райчинов, след като видял на тристранката новия проектобюджет. Той за пореден път обяви, че БЛС иска оставката на финансовия министър Симеон Дянков. "Скъсахме и приключихме.

 

Здравната каса все още не се е издължила на болниците за месеците от юни до септември, обяви вчера сутринта д-р Динчо Генев, председател на Асоциацията на лекарите, работещи в болничната помощ. За юни и юли не е преведена цялата сума за извършената и призната дейност на болниците, за август са изплатени малко над 67 млн. лв., което е 70% от дължимото, а за септември.

 

Пари

 

Проиграният сценарий, или защо беше напълно постижимо България да има по-висок растеж през тази и следващата година

 

Страната ни можеше да се представи далеч по-добре и да се нареди сред отличниците в ЕС с растеж от 2-3%. Това би било възможно, ако имаше политическа воля и избор на приоритети.

Историята можеше да звучи така: кабинетът през 2010 г. изпълни заявените предизборни намерения за балансиран бюджет, защото решиха да се разплатят с бизнеса. Така в икономиката се върнаха близо 700 млн. лева. Преди изборите ГЕРБ обеща да започне реформа в две ключови сфери – здравна и пенсионна. После управляващата партия спази обещанието си да намали осигуровките с 2 п.п. .... Твърдата и безкомпромисна политика на българското правителство и смелостта му да взима трудни решения в кризисни ситуации получи одобрението на ЕС ... България и Естония се готвят да въведат еврото от Нова година.

 

Но ние сме в другия филм. Казаното по-горе е реалистично и съвсем изпълнимо. Стига управляващите наистина да бяха следвали твърдо и непоколебимо своята програма.