Капитал

"Новият банков свят"

Ако има индустрия, която никога повече няма да бъде същата след кризата, то това определено е банковата. След влакчето на ужасите, на което се качи през последните две години, финансовият сектор стигна до извода, че се нуждае от "основен ремонт" на принципите, по които е работил досега. Но такива съдбовни крачки не се правят лесно. Дебатът какви точно да са промените, какво да обхващат и колко строги да бъдат новите правила се води активно вече повече от половин година. Освен това много от промените ще дойдат от страна на самите банки. Техните навици и принципи на работа вече никога няма да са същите. А смисълът, който влагат в понятия като риск и печалби, ще бъде далеч от този използван доскоро. Идеята, която досега събира най-много привърженици и предизвиква най-малко разногласия, беше тази за подобряване на "имунитета" на банките срещу нови проблеми чрез по-високи изисквания към финансовото им здраве. От важен елемент в дейността им преди кризата оценката на риска вече се превръща в едва ли не магическа формула за поддържането на стабилността. В обсега на повишеното внимание попадат почти всички аспекти от банкирането, а затягането на изискванията за кредитиране е само един от примерите.

Всъщност това не е толкова странно - все пак кризата започна именно от факта, че банките раздаваха заеми почти безконтролно на всеки, който си поиска. Далеч по-голямо внимание логично се обръща на по-сложните финансови инструменти, а призивите за по-голям контрол и прозрачност при операциите с тях вече се чуват отвсякъде.

24 часа

"Евтино море, но на квартира"


Квартира или двузвезден хотел в някои от големите ни курорти е изборът за евтино море на българина в навечерието на "високия сезон" през юли и август, показа проучване на в. „24 часа" из офертите за лятна ваканция. При по-високите категории цените на нашето море са почти равни или дори по-високи от тези в Гърция и Турция. С една малка подробност - почти никоя от агенциите на нашия пазар вече няма свободни места за изгодните си оферти в южните ни съседки, всичко е разпродадено. „Най-изгодно излиза квартира по Южното Черноморие, там цените се върнаха поне няколко години назад заради страховете от лошия сезон", обясни служител в една от най-големите ни туристически агенции. Нощувка в Созопол може да се намери и срещу 12 лв. на легло за юли и август. За разлика от предложенията на хотелите в този случай освен спането и банята не ползвате други услуги. Закуската и всички останали хранения през деня са си ваша грижа. Няма отстъпки и за деца. Така за седмица на морето в квартира тричленно семейство трябва да си приготви поне 250 лв. само за спането.

За двойно повече пари се намират добри оферти в хотелите 2 звезди в големите курорти като Златни пясъци, Албена и Слънчев бряг. В тази цена е включена поне закуска, полупансиони няма.

Монитор

"Кризата сви пазара на лукса у нас"


Броят на потребителите на луксозни продукти и услуги в България е намалял до 5 хил. през 2009 г. в сравнение с 8 хил. през 2008 г. Това сочат резултатите от проучване на специализираното издание Business of Luxury.

Заможните българи с приходи от пазара на имоти, застрахователния и банковия сектор са били най-засегнати от затруднената икономическа ситуация. Има и такива, които са спечелили от кризата, възползвайки се от либералните процедури за достъп до еврофондовете, сочи изданието. Това е и една от причините за ръст в корупцията в страната през 2009 г., като България има репутация на най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС. Според критериите на анализа профилът на потребител от тази категория включва минимален годишен доход от 500 хил. евро и годишен бюджет за луксозни стоки и услуги най-малко 50 хил. евро.

Новинар

"Продажбите на мебели паднали наполовина"

С над 40 процента са паднали продажбите на мебели в страната от началото на годината в сравнение с първите пет месеца на миналата година. Това съобщиха вчера от Камарата на дървообработващата и мебелната промишленост. Досега ръстът на производството е бил до 25 процента на година, като в края на 2009 г. може да се очаква рекорден срив, заяви Стефан Ганев, изпълнителен директор на камарата.

По думите на Ганев от над 4000 фирми в сектора реално в момента работят едва 300. Това се дължи на икономическите затруднения на бизнеса заради липсата на поръчки. Заради фалити затвориха заводите за производство на мебели в Тетевен, Троян, Ловеч, Велико Търново, Велинград, Батак и Бургас, а други предприятия спряха работа за месеци, посочиха от камарата.

Сега

"Кризата намали двойно заплатите на 70 000 души"


Още 42 000 души ще минат на намален работен ден от 24 юни, съобщи социалният министър Емилия Масларова вчера. Те ще работят по 4 часа и ще получават половин заплата от работодателя си. От Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" обаче ще им се изплаща още до половин минимална работна заплата.

"Хората ще получават тези пари, но ние искаме от тях да се развиват, дообразоват, преквалифицират", обясни министърът. Операция "Адаптивност" по ОП "Развитие на човешките ресурси" предвижда точно това - работници на намалено работно време да бъдат включени в обучение за професионална квалификация. Те ще получат допълнителни средства за тази цел за периода, в който са заети на 4-часов работен ден. Месечната стипендия може да бъде до 132 лв. за времето на обучение, което обаче не трябва да е повече от пет месеца. За реализацията на операция "Адаптивност" са предвидени 72 млн. лв. за обучение на най-малко 42 хил. лица. Програмата е част от 29-те процедури за цялата 2009 г. по ОП "Развитие на човешките ресурси" за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за преодоляване на негативните последици от кризата. Те са на стойност 798 млн. лв.

Стандарт

"Банките стават хотелиери"


Банките са на път да станат хотелиери. Заради масовото застрояване в курортите и липсата на кандидати за почивка, които да напълнят свободните легла, собствениците на хотели са силно затруднени да изплащат кредитите за строителството им. Затова в края на годината банките може да се окажат собственици на поне 300 хотела, коментира директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов. Заради липсата на купувачи за морските хотели банките ще се принудят да управляват новата си собственост и да наемат специалисти да менажират хотелите, прогнозира той. Хотелиерите направиха много отстъпки в цените, които стигат до минус 30%. Затова приходите в туризма ще са с близо 25% по-малко от очакваното, каза Драганов.
Въпреки това поне още 10 години сградите край плажа няма да бъдат бутани. Чак след това ще станем свидетели на хотели на морето със спуснати кепенци, прогнозира той. Тогава за собствениците ще бъде по-евтино да срутят хотела, вместо да го поддържат и да плащат данъци за изоставена сграда.