Вестник Дневник


Световната икономика е заплашена от стагфлация. Задава се втора вълна на значително поскъпване на храните по света, която заплашва водещите икономики с познатата от 70-те години стагфлация - комбинация на още по-висока инфлация със забавен растеж, стагнация и дори рецесия.
Цените на пшеницата скочиха с 3 процента в понеделник и за пръв път на стоковата борса в Чикаго - най-голямата в света, пробиха границата от 10 долара за бушел. Този рекорд не е краят - запасите са на 30-годишно дъно, износът на зърно е пред нови ограничения в Китай, Русия и Аржентина, търсенето е толкова силно, а финансовите инвеститори толкова много, че се говори за цени от 11-13 долара напролет.

КФН проверява сделки с акции на Зърнени храни България. Вторичната търговия с акции на агрохолдинга Зърнени храни България започна още на първата за седмицата сесия на Българската фондова борса и изненада дори и ръководството на компанията, която миналата седмица продаде 42.6 млн. акции (25% от капитала) на инвеститори в България и чужбина.
По план в понеделник продаденият по време на публичното предлагане дял от компанията трябваше само да бъде регистриран на БФБ, а търговията с тях съгласно нормативната уредба трябваше да започне най-рано в четвъртък. В понеделник обаче близо 706 хил. акции бяха изтъргувани по време на нормалната търговия в рамките на сесията при средна цена 4.40 лв. за акция, като посредници по сделките според бюлетина на борсата бяха Пощенска банка, Реал финанс, Сомони файненшъл брокеридж и Позитива.

Надзорът отново глоби посредници заради Трейс. Актове и препоръки обаче са издадени на Сомони файненшъл брокеридж, ОББ, и Бенчмарк финанс. На Сомони са съставени пет акта, тъй като от посредника са приели поръчки на клиенти на стойност 22.1 млн. лв., колкото беше размерът на цялата предложена емисия, без да направят анализ на риска при тези клиенти. В осем други случая посредникът е приел поръчки за над 84 млн. лв., докато наличните пари по портфейлите на клиентите са били под 1% от тази сума. Комисията е задължила Сомони да установи ясни и точни критерии за оценка на клиентите си и до 10 дни да ги представи пред надзора.

Вестник Пари

Данък върху дивидент е капката, която утежнява бизнеса. Според някои публични компании данъкът дивидент изобщо трябва да се премахне. С него печалбата се облага два пъти, тъй като вече веднъж е платен корпоративен данък. Данък дивидент е и бариера пред реинвестирането на печалбите. Има обаче и мнения, че ако този налог отпадне, това ще насърчи сивата икономика. Причината е, че много от възнагражденията за работниците и служителите ще минават под формата на дивиденти, за да не бъдат облагани.

Пътните холдинги отвяха строителните компании. След като Трейс груп холд АД придоби публичен статут, дисбалансът се засили. Заедно с Мостстрой и Холдинг Пътища, сегментът успява да изпревари останалите строителни компании и ги остави далеч зад себе си. Секторът държи 6% от общата пазарна капитализация на борсата.

Вестник Класа

2007 година е рекордна по активност на компаниите за листване на борсите в световен мащаб, показва анализ на Ernst & Young, цитиран от световните агенции вчера. За първите 11 месеца на годината броят на компаниите, решили да се “открият” на фондовите пазари, надхвърля общия брой IPO-та за цялата 2006 г., а набраният капитал е на рекордно висока стойност.


Вестник 24 часа

4 млн. от ИСПА за пътища. В събота бяха подписани договорите за изпълнение на три лота - част от транспортен коридор номер 4. Първият договор е с "Рутекс" за строителството на обходен път на Монтана, вторият за отсечка в района на Габрово, а другите касаят Мездра-Ботевград по Е-79.

Вестник Сега

Фондове оскъпиха нивите с 25% за 1 година. В първата година на страната ни в ЕС земеделските земи са поскъпнали средно с 25%, съобщиха вчера експерти от аграрното ведомство. От началото на годината средната стойност на нивите се е покачила от около 190 -200 лв. за декар до 240 - 250 лв.
Чувствително активизиране на пазара на земеделската земя се наблюдава в Северозападна България. Там и поскъпването на нивите е най-чувствително, а ръстът е 47% до около 250 лв. за декар. Експерти коментираха пред "Сега", че раздвижването в този регион идва главно от акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), които изкупуват земя.

Вестник Стандарт


Компании скочиха срещу евтините застраховки. Да се отнемат лицензи на застрахователи, които предлагат "Гражданска отговорност" на нереално ниска цена. Това препоръча изпълнителният директор на "Алианц България Холдинг" Димитър Желев. Според него Комисията за финансов надзор трябва да действа по-твърдо към тези компании. В момента средната цена на застраховката след махане на комисионите трябва да бъде около 130 лв. А има компании, които я продават под 100 лв., твърди Желев.