Вестник Монитор

 

Водещата тема на в-к Монитор е, че западни компании влизат в проекта за изграждане на втора атомна електроцентрала. Проектна компания, в която ще влязат българската НЕК, руската „Росатом”, финландският ядрен оператор "Фортум корпорейшън" и френската инженерингова компания "Алтран техноложи", ще поеме изграждането на АЕЦ „Белене”. Това стана ясно след разговорите на премиера Бойко Борисов с шефа на „Росатом” Сергей Кириенко вчера. Меморандумът между четирите компании бе подписан късно снощи в столичния хотел „Кемпински”. Освен това бяха подписани още два документа за разбирателство и сътрудничество при изграждането и оперирането на втората атомна централа. С подписването на споразумението за принципите за създаването на проектната компания четирите компании са се разбрали за четири месеца проектната компания за "Белене" да бъде създадена и след още шест месеца да има договор между страните с конкретни ангажименти. В проектната компания първоначално 51% ще са собственост на НЕК, а френската и финландската компания ще могат да придобият между 1 и 25% в зависимост от тяхното желание. Ако останат свободни дялове, те ще станат собственост на "Росатом". Сергей Кириенко коментира, че "Росатом" ще обезпечи недостигащото финансиране за проекта.

 

Пред "Монитор" министър Тотю Младенов заяви: От 1 януари точковата система категорично отпада. От всички, които искат да се пенсионират, ще се изисква навършена възраст, което означава 60 г. за жените и 63 г. за мъжете и съответния осигурителен стаж - 34 г. за жените и 37 за мъжете.

 

Вестник Труд

 

Дядо Коледа няма да спре шейната с подаръците пред Министерския съвет тази година, пише в-к „Труд“. Правителствените чиновници няма да получат тринайсета заплата като магистратите и съдебните служители, съобщи за “Труд” главният секретар на “Дондуков” 1 Росен Желязков. Очаквало се финансовият министър Симеон Дянков да ореже още веднъж разходите на ръководената от Бойко Борисов администрация преди празниците. Ако въобще има коледен купон на “Дондуков” 1, разходите за него щели да поемат премиерът Бойко Борисов, шефката на кабинета му Румяна Бъчварова и Росен Желязков.

 

Константин Тренчев открито споделя пред "Труд": Администрацията саботира властта. Един опитен чиновник винаги може да намери аргументи защо не върши работа и да направи на луд началника си. Напоследък обаче наблюдавам друг феномен, който не мога да нарека иначе, освен пряк саботаж на властта. Правосъдното министерство, едно ведомство, което казва - вие не може да ни накарате да работим, не може да ни заповядате какво да правим. Не може да ни се разпорежда нито министър, нито зам.-министър, нито шеф на агенция.

 

Вестник 24 часа

 

Над 730 български фамилии от 1 януари 2011 ще бъдат обслужвани от специално звено в Националната агенция по приходите, пише "24 часа". На практика то ще обхване около 2000 българи. "Идеята е да има партньорство между богатите граждани, които си плащат данъците, и приходната агенция", обясни вчера шефът на агенцията Красимир Стефанов. Критерият за попадане във ВИП списъка е над 300 000 лева годишен доход. Точно по този критерий било изчислено, че под надзора на спецбирниците засега ще попаднат около 730 фамилии.

 

Вестник Дневник

 

Дневник отбелязва, че българите пазаруват все повече онлайн, но се страхуват за личните си данни.

 

Вестник Пари

 

"Пари" коментира: Колко е трудно да бъдеш прозрачен, когато управляващите не желаят това. Вестникът дава за пример Великобритания и кампанията на Дейвид Камерън за увеличаване прозрачността и отчетността на своето правителство, създавайки уебсайт, чрез който на британските граждани и данъкоплатци се дава отчет и яснота за месечната работа на управляващите и администрацията.

 

24 часа

 

В своя анализ "24 часа" отразява особените нюанси на израза "13-та заплата". Съдиите, прокурорите и следователите обявиха, че ще си дадат 13-а заплата, защото имали бюджетна икономия. След това решение незабавно прокуратурата трябва да се самосезира поне за две простъпки - измама и престъпление по служба, извършени от техни колеги. Защото номерът с бюджетните икономии е стар трик от плановата икономика и той наистина покрива хипотезата на престъплението измама. Вместо да се засрамят съдиите, с мълчаливото одобрение на цялата политическа класа, си раздават като някакъв вид тантиеми, бонуси, премии, тринайсети заплати.