Според всички международни анализатори състоянието на българската икономика не е драматично. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на парламентарния дебат по внесения шести вот на недоверие към кабинета. Вчера обаче Димитров съобщи за спад на преките инвестиции в икономиката и за възможен отлив на чуждестранни вложители заради критичния доклад на Брюксел.

Страната ни не може да бъде нетен донор на Европейския съюз. Това пък каза на дебатите по вота на недоверие финансовият министър Пламен Орешарски. По думите му няма да се стигне до ситуация, в която България ще плаща вноската си в ЕС, без за получава пари от европейските фондове и програми.
Фактът, че се отправя обвинение за нулево усвояване на средства от оперативните програми в мотивите на вота на недоверие, показва неразбирането на процедурата от страната на опозицията, посочи Орешарски. Той обясни, че на 22 юни 2007 г. е подписана Националната стратегическа референтна рамка. Това е 11-ата одобрена такава референтна рамка в рамките на всички 27 държави-членки на Европейския съюз. След това са одобрени всички 7 оперативни програми. “Без да одобрите оперативни програми, не би било възможно да усвоите каквото и да е”, каза Орешарски.
По предприсъединителните програми има постигнати резултати от усвояването, но има и проблеми в изграждането на институционалната рамка, призна Пламен Орешарски. Усилията на администрацията ще направят хипотезите за загуба на средства излишни.

НДСВ ще отхвърли искания вот на недоверие към правителството, защото е коректен партньор, обяви председателят на жълтата парламентарна група Пламен Моллов. По думите му евентуално падане на правителството би довело до дестабилизация на страната и разсрочване за неопределено време на получаването на евросредствата.

Доста критично беше изказването на Пламен Моллов от парламентарната трибуна: Допуснахме европейските ни партньори да отстояват по-добре от нас интересите на българските граждани. Време е да си отпушим ушите и да чуем критиките им. Необходимо е въвеждането не само на парламентарен, но и обществено-експертен контрол върху европейските пари и да се осъществи и да се осъществи най-накрая несъстоялата се реформа в съдебната система.

Съпредседателят на Български народен съюз Красимир Каракачанов каза, че Пламен Моллов говори сякаш е опозиция и поиска ясен отговор как ще гласува НДСВ за искането за оставка на кабинета. Моллов отговори, че жълтите ще бъдат коректен партньор.

Лидерът на Демократи за силна България Иван Костов заяви, че опозицията иска вот на недоверие, за да се потърси национално съгласие на най-сериозна основа срещу мафията, която като „гангрена е окупирала българската власт”.

Председателят на Българска нова демокрация Николай Свинаров заяви, че България не върви по своя европейски път и се превръща в обичайния заподозрян.