Минимален ръст на икономиката ни от 0,3 на сто през третото тримесечие спрямо периода април-юни, отчитат окончателните данни на Националната статистика. На годишна основа брутният вътрешен продукт е нараснал с 1,6 на сто спрямо същото тримесечие на 2010 г.

Междувременно икономическият министър Трайчо Трайков отбеляза, че проблемите в структурата на икономиката ни са се запазили, а добро състояние демонстрират единствено секторите с висока добавена стойност.

Ревизираните данни за икономиката ни са малко по-добри от представените през ноември, когато експресните оценки на националната статистика отчетоха застой в растежа на тримесечна база и ръст от 1,3 на сто на годишна база.

Според икономическия министър Трайчо Трайков въпреки трудната година, браншове „с много добавена стойност в тях" имат добро представяне, като посочи сектора на услугите и туризма, както и земеделието в тези сектори, които са подпомагани.

„За следващата година това трябва да продължи с всички тези браншове, но трябва първо да се разшири обемът на секторите с висока добавена стойност", каза Трайков.

Създаването на висока добавена стойност остава проблем за икономиката ни, отбеляза икономическият министър.

„С прости думи казано, много често се работи на почти празни обороти. Тоест работи се много, с много ниски заплати, с много ниски инвестиции и се произвежда малко добавена стойност", каза той.

За следващата година Трайков прогнозира да запазим основните търговски партньорства в европейските страни.