При 2.4% очакван икономически растеж на България през второто тримесечие на 2011 г., реалните данни, изнесени от НСИ, се оказаха по-ниски в размер на 1.9%, отбелязва Райфайзен в месечния си икономически обзор. Това разминаване се дължи най-вече на износа, който се забави от 20.1% прираст през първото тримесечие до 11.6% през второто.

Този факт според анализа на Райфазен не трябва да се възприема като влошаване в развитието на българския износ – а като изчерпване на потенциала на търсенето в световната икономика, чието възстановяване от рецесията показа по-слаба динамика. Този извод се потвърждава от това, че износът за т.нар. „трети страни“ се съкрати по-чувствително, отколкото износът за страните от ЕС.

Положителен момент има във вътрешното търсене и особено инвестициите, отчита Райфайзен. 9.5% инвестиции в основен капитал е резултат, който надхвърли очакванията и е най-добрият от началото на 2009 г. насам. Но предвид свиващите се със 17% разходи за инвестиции в ДМА, заключението е, че инвестиционният климат в страната все още се влошава.

Ръст от 1.1% в индивидуалното потребление на годишна база кореспондира с ръста на търговията на дребно. Потребителското доверие изглежда се стабилизира, като очакванията за безработица в следващите 12 месеца се подобряват. „Положителна динамика на пазара на труда ще даде импулс на потребителските разходи, но засега такава не се наблюдава“, гласи честното заключение на анализаторския екип.

Строителството продължава да спада – а заедно с него и инженерните и архитектурните дейности. Реалният брой на туристите нарасна през юни с 9% на годишна база, но остава под нивата от 2008 г. Така че също и очакванията за рекорден туристически сезон не се оправдават в началото му.

Нулевата инфлация през юли е изненадваща, отчитат анализаторите на банката. Но това не е чак толкова чудно, предвид „продължаващата стагнация на пазара на труда“, която съответства и на развитието на потреблението в икономиката. На годишна база заетостта през второто тримесечие е с 138 хил. души по-ниска, което представлява чувствително влошаване. Коефициентът на обща заетост на населението на възраст 15 – 64 години е 58.2% /45.3% над 15 години/ - един от най-ниските в Европейския съюз.

Основният проблем на трудовия пазар в България е склонността на населението в трудоспособна възраст да не се включва в процеса на търсене на работа – гласи леко перефразирано заключението в анализа на Райфайзен. Все пак с коефициент на безработица от 11.3%, пазарът на труда в България изглежда в по-добра форма от страни като Испания, Латвия и Литва.

9.2% е годишният ръст на средната работна заплата, която към края на юни достигна 699 лева. Годишният ръст на заплатите в обществения сектор е 3.8%, а в частния 11.9%. Средната заплата на заетите във финансовия сектор е 1429 лв., като финансистите са трети по заплати в България. Първи продължават да бъдат включените в категорията „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“, които взимат средно 1547 лева на месец.

Няма засега риск дефицитът в бюджета на страната да се окаже по-висок от прогнозирания 2.5% от БВП. Обаче твърде интересен е следният извод: размерът на фискалният резерв вече е 4.9 млрд. лв. и се доближава до законово заложената си долна граница, от която го делят само 400 млн. лв. На годишна база фискалният резерв е намалял с 1.4 млрд. лв. Това говори, че реализирането на заложените в бюджета фискални цели предполага „по-активно дългово финансиране през втората половина на годината“.

Депозитите на гражданите и фирмите продължават да нарастват – а банките депозират излишната си ликвидност зад граница. Нетните преки инвестиции са останали под нулата.

На база изредените данни и фактори, както и на влошаването на външната икономическа среда и намалените перспективи на износа, Райфайзен реши да понижи прогнозата си за растежа на българската икономика през следващата година от 4.0% на 2.5%. Същият е процентът, очакван за прираста на БВП през тази година. Това означава, че според експертите в движението на българската икономика в следващата година и половина няма да има ускорение.