Мрачна и своеобразна прогноза за бъдещето на световната икономика дава Чарлз Ненър, анализатор с 12 години стаж в Голдмън Сакс и основател на собствен изследователски център. В интервю за Телевизия Блумбърг Ненър дискутира големите икономически цикли и заявява, че политиците не могат да строят нищо, за да обърнат негативната тенденция, пред която стоим.

Ненър посочва, че не е технически анализатор, а изследовател на големите исторически цикли. От тази по-широка перспектива думата рецесия според него може да се окаже слаба за това, което очаква икономиката в бъдеще. До 2020 година икономическо възстановяване няма да видим, като ситуацията ще е същата, както в Япония през 1990-те. Тук той говори както за Европа, така и за целия свят.

Дефлацията е сериозен проблем. Тя е продена от икономическата политика в света през последните 150 години. „В един момент решихме, че не харесваме рецесиите“, посочва анализаторът. Прилагани са всякакви политически мерки и трикове, за да изглеждат рецесиите възможно най-слаби. Но по този начин е попречено на естествения ход на икономическата история. Възможностите пред тази политика вече са достигнали края си.

Подобни трикове, които са бутали икономиката да върви напред, са отказването от златния стандарт в миналото – а днес напомпването на ликвидност и други подобни. Но вече и Федералният резерв няма много опции пред себе си. Изводът: „Изпаднали сме в серириозен проблем“.

За цената на златото анализаторът очаква тя да се стабилизира около 1 225 долара за тройунция и известно време да не се случва нищо по-особено. Но към края на годината цената на златото отново ще поеме нагоре.

Причината за това трябва да се търси не само в желаната от инвеститорите сигурност на активите. Изчисления на Ненър относно циклите на война и мир са показали активизиране на военните действия към 2012 – 2013 г. Възможно е да започнат много големи военни конфликти и това ще поддържа цената на жълтия метал. 2 000 долара за тройунция.

В проучването си на цикъла на златото Ненър се е върнал 1 000 години назад, а в дефлационния цикъл до 1 780 г., уточнява изследователят. В момента според него сме в края на 200 – годишен суперцикъл.

Посланието му е, че няма политик, който да може да промени големите исторически цикли. Става дума за нещо подобно на голяма лодка, чийто курс не може да се пренасочи в рамките на една минута.

На въпрос за цените на търговските стоки Ненър очаква те да се понижават до средата на 2011 година, а след това да се задържат близо до постигнатото дъно – както в японската дефлация.

Още няколко години, вероятно до 2020 г., няма да се отървем от икономическите трудности – завършва интервюто Ненър. Към края на този период индексът на сините чипове Dow Jones вероятно ще е на ниво 5 000 пункта, тоест двойно по-нисък от сега.