Миналата седмица приключи тежко за инвеститорите, след като кредитната агенция Fitch потопи пазарите, като понижи с една стъпка рейтинга на Италия и с две стъпки оценката си за финансовата сигурност в Испания. Тази, обаче, започна повече от оптимистично.

В понеделник пазарите завършиха на силно положителна територия, като този ръст се оказа най-големия за последните 6 седмици.

Ангела Меркел и Никола Саркози се обединиха около мнението, че европейските икономики се нуждаят от допълнителни гаранции за стабилност, въпреки че не съобщиха конкретно какво смятат да правят. Заради липсата на яснота в плана на Меркел и Саркози се появиха и редица спекулации за това, колко ефективни ще са новите мерки. Но е факт, че коментарите на лидерите на Франция и Германия успяха да успокоят напрежението сред инвеститорите и отново да съживят апетита към покупки.

В Словакия, макар че първоначално не одобриха разширяването на правомощията на европейския фонд за финансова стабилност, в последствие обявиха, че планът все пак ще бъде гласуван до края на седмицата.
По същото време излезе новината, че одита на гръцкия бюджет е приключил позитивно и веднъж одобрен страната вероятно ще получи така необходимите 8 млрд. евро, вероятно в началото на ноември.

Всичко това се отрази добре на портфейла на ИкономИкс, поне към момента. Понамалихме малко загубите и вече вместо 2 500 лева, губим 1 700. Даже при американските пазари, предвид катастрофата от миналата седмица, сме направо чудесни – загубите ни се ограничават в рамките на от 0 до 5 процента.

Екзотичните Китай, Япония и Русия все още обаче са на сериозни загуби между 15 и 30%.

Иначе златото продължава да ни е най-успешната инвестиция, миналата седмица печелехме 16%, сега сме с повече от 21%.



Портфейлът на ИконоМикс представлява виртуално инвестирани 20 000 лв., такива ще бъдат и потенциалната загуба или печалба от него.  Портфейлът не е препоръка за покупка или продажба  на ценни книжа. Всеки инвеститор трябва да е сигурен, че напълно разбира и приема рисковете от инвестиране в ценни книжа, преда да предприеме подобна форма на управление на средствата си.