Много скоро финансовото министерство ще поиска един или два външни облигационни заема, такава прогноза направи в „Седмицата“ на Дарик икономистът и председател на Гражданско сдружение ГЛАС професор Димитър Иванов.

Той обаче смята, че външното финансиране на капиталовите пазари ще излезе много по-скъпо на страната ни, отколкото заем от МВФ.

По думите му България е в уникална, историческа икономическа, социална и финансова криза, към която вече се добавяла и хуманитарна криза, на обедняването. Според него правителството се нуждае от сериозна антикизисна програма, каквато все още няма.

Димитър Иванов каза, че нито той, нито ГЛАС смятат да участват в „това чудо "АБВ". „Не виждаме логиката да се включваме в други пирамидални тип структури, чиято програма още не сме виждали”, посочи Иванов.

Той припомни, че е излязъл от президентството в ранните месеци на 2007 година и е създал гражданско сдружение "ГЛАС". „Подкрепяме такива граждански инициативи, но няма да се включваме”, каза той.

Иванов и още двама от "Глас" са били поканени устно от граждански организации от Стара Загора да присъстват като гости на 11-ти ноември, но той още не е решил дали ще присъства на учредяването на президентския проект.