Все по-засилена инвестиционна активност у нас видя ресорният министър Делян Добрев, след като връчи сертификат клас А на компания, инвестирала в изграждането на нова болница в столицата. Лечебното заведение се очаква да бъде окончателно готово до края на годината, а инвестицията в него е 8 млн. лева, предаде репортерът на Дарик Марта Младенова.

 

Добрев подчерта, че държавата не поставя приоритет на чуждестранните инвеститори и връчването на този сертификат е доказателство затова. Икономическият министър аргументира наблюдението си за засиления инвестиционен интерес.

 

„До края на август месец тази година външните инвестиции са почти 900 млн. евро, сравнено с около 500 млн. евро за същия период на миналата година, което показва, че ние имам засилена инвестиционна активност и привличаме все по-активно чуждестранни инвестиции“, заяви Добрев.

 

Ако погледнем обаче по-внимателно статиката, нещо което изглежда министърът на икономиката не е направил, виждаме, че силното повишение на преките чуждестранни инвестиции в страната през тази година се дължи най-вече на изменението на нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити.

 

През първите 8 месеца на миналата година, българските компании са покривали задължения към нерезиденти и в резултат на това от страната са изтекли нетно 62.1 млн. евро. Но за периода януари-август на тази година бизнесът отново е повишил задълженията си към чуждите кредитори с 262.1 млн. евро.

 

Това вероятно се дължи на затегнатото кредитиране в страната, недостигът на оперативни средства с оглед на забавените плащания от общините и държавата и силното понижение на лихвените нива в еврозоната. Така нетният резултат от промяната на дълговите експозиции е 324.2 млн. евро повече ПЧИ през тази година. Но това повишение едва ли се дължи на засилване на инвестиционната активност.

 

Нещо повече, реинвестираната печалба на фирмите с чуждестранно участие в страната намалява с 25.7% през първите осем месеца на тази година, спрямо същия период на 2011 г.