Спадът в продажбите на стари жилища в САЩ през юли надмина прогнозите на анализатори. Значително се е увеличил и броят на непродадените имоти, което се тълкува като доказателство, че имотният сектор в страната е на път да изпадне в тотална депресия заради постоянния ръст на просрочените ипотеки и твърде високата безработица.

На годишна база продажбите на стари жилища в САЩ са намалели с 27.2% през седмия месец от годината до 3.83 милиона единици, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Прогнозите на експерти бяха за спад до 4.65 милиона единици.

От асоциацията припомнят, че по-рано през годината имаше бум в продажбите на жилища заради специалната програма на правителството, която предвиждаше данъчен кредит от 8 000 долара. Донякъде помогнаха и ниските лихви по ипотечните заеми, но просрочията по тях продължават да растат и са на почти рекордно високи нива, а безработицата стои около нивото от 10 процента.

Анализатори коментират, че за да има пълно възстановяване на жилищния пазар, то е нужно устойчив ръст на заетостта в САЩ.

Продажбите на стари жилища в САЩ формират около 90% от целия имотен пазар в страната. Bloomberg