Милиардерът Ракеш Джунджунвала, който е наричан „индийският Уорън Бъфет“ заради точните си инвестиционни прогнози и решения и благотворителния размах, реши да събира пари за благотворителност по eBay, предлагайки обяд със себе си.

На индийския уебсайт на електронния аукцион, Джунджунвала обяви набиране на средства за организацията Детско движение за гражданско действие. Който предложи най-висока цена, ще обядва с милиардера в петзвезден ресторант. Привлечени са 90 оферти, а топ предложението е 1.4 млн. рупии /почти 32 хиляди долара/.

Победителят в наддаването е борсов анализатор от индийския щат Гуджарат, който обаче е пожелал да остане анонимен. Известно е, че той ще прекара 3 часа в компанията на Джунджунвала и още девет гости. Разноските по обяда ще плати Джунджунвала. Запознати коментират, че в скъпите индийски ресторанти /като този в хотела Тадж махал на снимката/ разходите за подобен обяд могат да достигнат 7000 рупии на човек, като обикновено се сервират по седем гозби. 

В телефонно интервю за Bloomberg индийският милиардер е обяснил, че е предприел този ход в помощ на свой приятел, който развива проект за повишаване на осведомеността сред децата в Индия за техните граждански права. Джунджунвала обещава, че ще прекара „пълноценно“ времето си с госта, предложил най-щедра помощ за децата, както и ще му даде инвестиционни съвети.

Индийският милиардер прави нещо много похвално, но мъдрецът от Омаха, както е известен Уорън Бъфет, го задминава. Бъфет обеща да даде 99% от богатството си за благотворителни цели и заедно с Бил Гейтс работи да убеди милиардерите по света да отделят поне половината от парите си за филантропия. Бъфет също използва eBay за набиране на средства и наскоро по този начин събра рекордните 2.63 млн. долара.

Историята на богатството на Джунджунвала заслужава да се знае. Той е бил запален по акциите от баща си, който имал навика да играе на борсата. След като завършил с отличие икономически колеж в Мумбай, през 1985 г. той взел 100 долара на заем от братовчед си и на 25 годишна възраст започнал да купува акции. Подбирал е акции на компании в началото на цикъла на печалбите им. Успял е да предвиди огромния бичи пазар на индийските акции, както и сривът му през 2008 г.

Според списание Форбс, Джунджунвала е 937-мият по богатство човек в света и притежава около 1 млрд. долара. Най-богатата върхушка в Индия е отделила 7.5 млрд. долара за благотворителност през 2009 г. Това не е особено много, сравнено с 300 млрд. в САЩ. Но по-правилна перспектива към инициативата дава фактът, че обядът с Джунджунвала е най-скъпото нещо, продавано някога по индийския eBay.