Инфлацията в България може да достигне ниво, по-ниско от средното за страните от Европейския съюз. Това заяви икономическият експерт от НДСВ Владимир Каролев пред студенти от Университета за национално и световно стопанство. По думите му не е изключено инфлацията у нас да падне под 2 процента.

Бившият финансов министър Милен Велчев прогнозира, че световната икономика ще се оживи в резултат на мерките, предприети от лидерите на Г-20. „Няма средно положение между плановата икономика и пазарната „стихия”. Ако сме избрали пазарната икономика, щем-не щем трябва да се примирим с нейните негативи, един от които е периодичното влизане в икономическа криза”, обясни бившият финансов министър и зам.-председател на НДСВ Милен Велчев.

Ние ще бъдем относително доста по-добре от другите страни в региона, прогнозира пък Владимир Каролев. Дори да се разберат всички страни да хвърлят трилиони долари и евро за борба с кризата, докато у бизнеса и у потребителите не се оформи консенсусно разбиране, че кризата започва на бъде преодолявана, те ще продължат да си кътат парите и светът няма да излезе от кризата, каза още Милен Велчев.