Прогнозата на Българската национална банка за средногодишната инфлация през 2011 г. е тя да бъде двойно по-ниска от инфлацията през 2010 година. Това съобщи пред журналисти подуправителят на БНБ Калин Христов.

Той бе сред участниците в годишната конференция на  Юромъни (Euromoney) във Виена.

Според прогнозите на БНБ за развитието на цените на храните, услугите и енергийните продукти инфлацията през 2011 г. вероятно ще бъде 2,1 процента на годишна основа, докато през 2010 г. по данни на БНБ инфлацията е била 4,4 процента на годишна база. 

Причините за ускоряването на инфлацията през 2010 г. са най-вече по-високият акциз върху цигарите (1,3 процента от инфлационния натиск), поскъпването на петрола (1,7 процента) и повишението на цените на храните (0,84 процента), посочи Христов. 

В икономиката няма инфлационен натиск, тоест няма повишено търсене, добави той. Прогнозата на БНБ за 2011 г. е базирана на очакванията на Европейската централна банка (ЕЦБ) за цените на горивата и храните, според която темпът на нарастване ще бъде по-слаб в сравнение с 2010 година. В България към това се добавя и запазване на цените на акцизните стоки.

Икономическата прогнозата на БНБ за 2011 г. е растеж от 3 на сто, докато за 2010 г.  по предварителни разчети нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) продукт е 0,3 на сто. През 2011 г. в страната ще има и увеличено потребление, така че икономическият растеж няма да е движен само от износа, но и от вътрешното потребление, каза Христов.

Бюджетният дефицит за 2010 г. се очаква да отчете по-ниски стойности от прогнозираните - около 4 процента, а по европейските стандарти за изчисление  - около 3,5 процента, при дефицит от 4,7 на сто. 

За 2011 г. прогнозата е дефицитът да е около 2,5 процента, каза Христов.

В частния сектор може да има повишение на заплатите, но не може да се допусне повишаване на разходите в публичния сектор, така че ако там има повишение на заплати, това може да стане само за сметка на преструктуриране и оптимизиране на ведомства коментира Калин Христов. 

През 2011 г. ще бъде пикът на лошите кредити при корпоративните клиенти, но за домакинствата този пик е отминал през 2010 г. заедно със стабилизиране на нивата на безработица, каза още Христов. 

Някои сектори на икономиката в България ще се възстановяват по-бавно от други и затова при корпоративното кредитиране все още може да има влошаване, прогнозира той.

Очакванията на БНБ са заетостта през тази година да нарасне с 0,7 процента при 5,8 процента спад през 2010 година. Според Христов голямото свиване на заетостта е било факт през 2010 година, докато сега ще има макар и слабо възстановяване на пазара на труда. Не може обаче да се очаква сериозно нарастване на заетостта, докато се разчита само на секторите, свързани с износ, защото, за да бъдат конкурентоспособни, те не трябва да имат високи разходи за работна ръка. 

Осезаемо увеличавана на заетостта ще е налице при нарастване на сектора на услугите, посочи Христов.