Месечна инфлация от 0.4% е регистрирана за месец юли посредством индекса на потребителските цени, наблюдаван от Националния статистически институт.

Припомняме, че през юни от националната статистика отчетоха отрицателна инфлация в размер на -0.9%.

От началото на годината до сега инфлацията е 1.9%, а на годишна база спрямо месец юли миналата година, инфлацията се изчислява на 2.4%.

Най-драстично изменение за месеца бележат цените на платените дейности, свързани с развлечения и културен отдих, където се наблюдава ръст от 4.7%. Следват ги жилищните разходи /наеми, текущ ремонт и поддържане/, цените на вода, електроенергия, газ и други горива, където увеличението е общо с 1.2%.

При хранителните продукти промяната на цените е най-значителна при цитрусите и южните плодове. Те поскъпват със 17.7% през месец юли. Гъбите струват с 4.8% по-скъпо спрямо предходния месец юни, ябълките - с 4.5%, а доматите - с 3.2%. По-висока с 2.5% е и цената на кафето.

В същото време са поевтинели праскови и кайсии /-22.9%/, зеле /-19.1%/, краставици /-12.3%/.

При нехранителните стоки наред с ютилити - услугите, транспортът и стоките за бита, са чувствително поскъпнали услугите, свързани с образованието, където ръстът е от 6%.

В разгара на истерията около случая с chitanka.info се наблюдава ръст в цената на книгите. Те надуват инфлацията с 0.4% през юли.

Наемите на жилища са поевтинели с 0.4%, а с 0.6% по-евтино струват продуктите за лична хигиена.

Според хармонизираният индекс на потребителските цени месечната инфлация е 0.5%. Спрямо началото на годината животът е по-скъп с 2.5%, а на годишна база ръстът в потребителските цени е 3.2%.

Хармонизираният индекс е сравнима мярка на инфлацията на страните от Европейския съюз и е един от критериите за ценова стабилност.