Ново изследване на Бостънската консултантска група /БКГ/ е изчислило обем на Интернет индустриите във Великобританя от 100 млрд. паунда. Това се равнява на 7.2% от БВП на Острова и така Интернет се нарежда като петия по важност отрасъл в икономиката на страната. Оказва се, че приносът на Интернет към БВП на Великобритания е по-висок от дела на строителството, транспорта или битовите услуги. Изследването на известната консултантска компания е по поръчка на Google.

От сумата 100 млрд. паунда, 60% се формират от потребление през Интернет: онлайн пазаруване плюс цена, заплащана от потребителите, за да получат достъп до Мрежата. Останалите пари представляват инвестиции в Интернет инфраструктура, правителствени разходи за информационни технологии, както и нетен износ.

Докладът на БКГ е наречен „Свързаното кралство“ /игра на думи – свързан с Интернет и Обединеното Кралство, бел.ред./ и в него се твърди, че делът на Интернет в БВП на страната ще нараства с 10% годишно, като през 2015 г. ще достигне 10%.

Великобритания, става още ясно в доклада, е водеща страна в електронната търговия. На внос на стоки през Интернет на стойност 1 паунд съответства износ от 2.80 паунда. Това е точно противоположното на тенденциите в „реалната“ търговия, като Великобритания отдавна работи с търговски дефицити.

Общо 250 000 души са заети в Интернет компании. Важността на Интернет за британската икономика се подсилва от факта, че малките и средни предприятия, които активно използват Мрежата, реализират средно четири пъти по-бърз ръст на продажбите по сравнение с пасивните в Интернет отношение компании.


Интернет постиженията на Великобритания изпреварват тези на Германия, САЩ и Франция, но отстъпват на други пет страни – членки на ОИСР. Начело в Интернет икономиката е Дания, следвана от Корея, Япония, Швеция и Холандия.

Коментарите са изследователите са: Интернет е централен стълб на британската икономика. Секторът е зрял, с него се свързват големи надежди за бъдещия просперитет на държавата. Някои сектори, като медии, застраховане и транспорт, вече са напълно трансформирани от Интернет.

BBC