Allianz SE, инвестиционни фондове от Абу Даби и Statoil ASA започнаха битка срещу Норвегия, за да защитят приходите си от петрол и газ, както и енергийни проекти на обща стойност 20 млрд. долара, пише Bloomberg.

 

Собствениците на газопроводи съдят правителството в Осло заради съкращения на тарифите за пренос на гориво, докато добивните компании се борят да избегнат увеличение на данъците върху продукцията си от газ и петрол. Според ищците приходи и инвестиции за 120 млрд. крони /20 млрд. долара/ са заложени на карта.

 

Увеличението на данъците върху добива на петрол и газ от норвежкия шелф идва в най-лошия възможен момент, когато петролните компании от цял свят се борят с паричния поток и създаването на стойност.

 

Консервативното правителство, което дойде на власт през октомври защитава решението си да се ангажира с плана на предишната администрация, да намали тарифите и да увеличи данъците. A направеното през декември предложение да се освободят някои проекти от новите регулации не е достатъчно, според инвеститорите.

 

Норвегия получава почти една четвърт от своята икономическа продукция от добива на петрол и газ. Това е и основният източник на средства за държавния инвестиционен фонд, управляващ активи на стойност 830 млрд. долара. Проблемът е че добивът на петрол в Северно море намалява вече 13 последователни години.

 

Allianz, най-големият застраховател в Европа, този месец поиска от норвежкия премиер Ерна Солберг среща за преговори, след като намаленията на таксите за пренос доведоха до "значителни" загуби и отписвания на инвестиции за 6.1 млрд. крони /1.0 милиард долара/.