При среднопретеглена доходност от 3.29% Министерството на финансите продаде на инвеститори държавни ценни книжа с падеж след 3.5 години за над 50 млн. лв. Проведеният на 12 септември аукцион е с най-добрите параметри от отварянето на емисията на тези ДЦК на 22 декември миналата година.

Инвеститорите са показали голям интерес към държавния ни дълг, като при предварително обявен обем за продажба от 35 млн. лв. са били заявени поръчки за 110 млн. лв., тоест коефициентът на покритие е 3.15, също най-висок от отварянето на емисията.

По тази причина Министерството на финансите решава да отговори на заявеното търсене с пласмент на повече от първоначално предвиденото ценни книги, общо за 51.5 млн. лв. Така общият обем на 3.5 годишните ни ДЦК в обращение достига 260.5 млн. лв.

Решението да се пласират повече ДЦК кореспондира със заявеното намерение за активно и гъвкаво управление на държавния дълг и е допълнителен стимул за увеличаване ликвидността на емисията, отбелязват от финансовото ведомство.

При сравнение с други облигации в Централна и Източна Европа със сходен матуритет се вижда, че цената на дълга за правителството на България, деноминиран в местна валута, е по-ниска по сравнение с доходността по емисии, деноминирани в евро за Литва /3.66%/, Турция /3.83%/, Хърватия /4.43%/, Румъния /5.04%/.

На аукциона бе регистриран много силен интерес, обобщава МФ: както от страна на банките – първични и непървични дилъри, така и от други институционални инвеститори. Това е трети пореден аукцион на средно – и дългосрочни български ДЦК, при който пазарът определя най-ниска доходност по дадена емисия. В това трябва да се вижда оценката за провежданата от правителството фискална политика, насочена към макроикономическа стабилност и устойчив икономически растеж.