17:50 часа

След три поредни сесии на поевтиняващи акции, биковете на Wall Street изглежда твърдо са решили да стъпчат мечките. За това им помага серията добри данни от САЩ, включително рекордният индекс на икономическите индикатори през февруари, както и известно успокояване на ситуацията във Фукушима.

 

Все пак се наблюдава известно ограничаване на поскъпването, толкова рязко в първите минути на борсовата търговия. Към този час DJIA отчита ръст от 1.07% до 11738 пункта, S&P500 се качва с 1.35% до 1274 пункта, а Nasdaq е на +1.46% до 2655 пункта.

 

В момента във фокуса са акциите на логистичния гигант FedEx, които се качват с 4.7%, въпреки че очакваната печалба е по-малка от предишните прогнози. Акциите на Apple се качат с 2.7%, заради много позитивна оценка на перспективите на компанията от Credit Suisse.

 

В момента тече първичното предлагане на акциите на Cornerstone OnDemand Inc., компания за управление от таланти при поискване. Компанията предложи на пазара 10.5 млн. акции по 13 долара за лот, а цената скочи с почти 50% до 19.19 долара за лот. Това е първото IPO в САЩ след кризата в Япония.

 

Доларът отново се огъна пред еврото, до 1.4017 долара за евро, 0.84% ръст в рамките на деня. Йената обаче се върна малко назад, до 78.907 йени за долар. Поевтиняването на долара във валутната кошница DXY възлиза на 0.354%, на 76.006 пункта. Франкът е още по-скъп, 0.9016 сантима за долар.

 

Ажиотаж се вихри на зърнените пазари: след като царевицата и пшеницата се смъкнаха с близо 10% през последните сесии, инвеститорите се втурнаха да купуват. В момента на борсата в Чикаго цената на пшеницата скача с 6.42%, а на царевицата с 4.9%.

 

Медта пък днес добавя 3.24%, в очаквания реконструкцията на Япония да глътне много от суровината. Златото също направи една стъпка над психологическата бариера и се търгува при 1401.4 долара за тройунция.

 

Една по-внимателно следена в последно време суровина също покори важна психологическа бариера: на фона на силните икономически данни от САЩ и поевтиняващия долар, в добавка към засилването на напрежението в Близкия Изток /този път в Бахрейн/, лекият американски суров петрол се кача до 100.34 долара за барел. Откакто слънцето изгря над Япония, петролът е качил 2.4%. Брентът пък се оскъпи с 2.6%, търгувайки се за 113.44 долара към този час.


15:42 часа

Началото на борсовата търговия на Wall Street беше повече от окуражително, като индексът на сините чипове Dow Jones подскочи с 150 пункта със самото отваряне. Причината – добрите макроикономически данни от САЩ, идващи от пазара на труда и от предприятията в производствения сектор.

DJIA отчита ръст от 1.26% до 11755 пункта, след като вчера падна с 2%. Технологичният Nasdaq е още по-голям оптимист с 1.5% ръст до 2655 пункта, а широкият S&P500 добавя 1.4% до 1274 пункта.

Несигурността, произтичаща от ядрената криза в Япония и напрежението в Близкия Изток, за момент доведе до рязко повишаване цената на правителствените облигации на САЩ, като 10 – годишните ДЦК показаха леко успокояване и поевтиняха до 3.26% доходност.

След като направи опит да се изкачи над 100 долара за барел, американският лек суров петрол се разколеба на 99.96 долара, което в рамките на деня представлява 2% поскъпване. Брентът се качи с 2.3% до 113.13 долара за барел.

В момента поскъпват на практика всички суровини, следени от Bloomberg, с изключение на среброто. Златото се търгува на 1400 долара за тройунция, а медта се кача с 2.5% само в рамките на деня. Пшеницата днес поскъпва в Чикаго с над 3%, а царевицата с 2.15%.

Доларът се поопомни от пет – месечното дъно, на което беше пропаднал, и в момента еврото се търгува на 1.3995 долара, паундът купува 1.6125 долара, а франкът мачка долара на 0.9009 сантима. Йената днес добави 1.13% към цената си до 78.689 йени за долар. Доларовият индекс в кошница от шест валути в рамките на деня се е смъкнал с 0.39%.


11:11 часа

Европейските фондови борси отвориха с повишения, след като вчера претърпяха рязък спад. Поскъпват акциите на компании от минния, петролния, индустриалния и банковия сектор. Но ситуацията на форектс пазарите остава тревожна, с рекордно скъпа йена и нов ръст при петрола.

Към момента германският водещ индекс
DAX се покачва с 1.5% до 6690 пункта, като застрахователната компания Munich Re отчита ръст от 1.5%, поради поставен по-висок пазарен рейтинг от важен брокер. В Лондон акциите се качат с 1% до 5653 пункта за FTSE100, а в Париж има ръст от 1.43% до 3749 пункта, главно благодарение на акциите на Carefour.

Засилването на напрежението в Либия, както и спекулациите, че военни конфликти ще се разразят из още страни в Близкия Изток, доведоха до поредното поскъпване на петрола, до 99.10 долара за барел WTI и 112.12 долара за барел брент. Суровината ограничи ръста си до 1.2% от сутринта сред опасения, че световната икономика, очакваща по-слаб растеж през тази година, няма да поддържа достатъчно търсене.

След като САЩ изпрати сигнал, че би бил склонен да се съгласи на международна военна интервенция в Либия, петролен брокер коментира: напрежението в Либия и Бхарейн е добра подкрепа за петролните пазари. Все още от Близкия Изток идва риск. Междувременно банката UBS повиши с 12% прогнозата си за цената на петрола през 2012 г., очаквайки средна цена от 95 долара за барел брент.

Златото се продава за 1398 долара за тройунция, почти без изменение от вчера. Много по-чувствителен е ръстът в цената на медта – с 1.13%, вследствие на очаквания, е реконструкцията на Япония ще изисква много от промишления метал. В момента медта в Лондон се търгува при 9280 долара за метричен тон, цинкът, оловото и никелът също поскъпват.

Важно поскъпване има на зърнените пазари: след като цената на пшеницата и царевицата се смъкна с 9.5% за последните три дни заради обща преоценка на риска на суровинните пазари, вносителите и инвеститорите се втурнаха да купуват. Япония е най-големият купувач на царевица в света, показват данните на инвеститорите. Пазарният ръст се подсили от прогнозите на Казахстан, че ще изнесе през тази година с 14% по-малко пшеница от очакваното.

Йената продължава да поскъпва, като се спекулира, че интервенцията на японската централна банка на пазара ще закъснее. След като в началото на азиатската търговия японските пари се бяха качили до 76.36 йени за долар, котировката им се смъкна до 79 йени, а актуалната цена е 78.96 йени за долар, 0.8% спад на долара към йената от началото на деня.

Утре Г7, групата на седемте най-силни индустриални държави, се среща, за да дискутира последиците от земетресението в Япония. Очаква се ЯЦБ преди да станат ясни резултатите от срещата да не предприема интервенции на пазара.

В момента швейцарският франк поставя нови рекорди спрямо долара на 90 сентима за 1 долар, което е показателно за нивото на риск, долавяно от валутните пазари. Франкът се кача и заради решението на централната банка засега да не пипа рекордно ниските лихвени нива. Едно евро купува 1.3989 долара, покачване с 0.64% от началото на деня. Доларовият индекс, измерващ стойността на щатската валута в кошница от 6 валути, се смъква с 0.17%.


8:08 часа

Доларът
пропадна до рекордно ниско равнище спрямо японската йена като остърга дъното при Y 76.25. Към този час обаче зелените пари се възстановяват до Y 79.32. Една от причините за бързата промяна е решението на Bank of Japan за пореден път да се намеси с интервенция на валутните пазари. Този път инжекцията е от 5 трлн. йени или 61 млрд. в долари.

Другата най-търгувана двойка евро/долар носи поскъпване на обединената валута и така към този час едно евро купува 1.3932 долара.

Търговията с петрол също е доста динамична през последните часове. Цената се възстановява от пропадането под 97 долара за барел. Една от причините за позитивизма на търговците е информацията, че Япония се готви да възобнови подаването на електричество към ядрената централа Фукушима Даичи. Фундаментално петролната търговия се интересува силно от потенциала за възстановяване на икономиката и за увеличаване на производствените обороти, които вдигат потреблението на енергийната суровина.

От друга страна случващото се в Бахрейн също е повод за вдигане на цената на петрола защото подхранва несигурността в региона на Средния Изток.

Щатската сесия завърши при цена на фючърсите от $ 97.98 за барел, а в азиатската търговия котировките се покачват с 47 цента до $ 98.45 за барел лек американски петрол с доставка през април. Сортът брент с доставка през май струва $ 110.76 за барел.

На капиталовите пазари сантиментите са силно негативни. Сесията отвъд океана бе силно негативна, като най-тъжно бе за инвеститорите, които се облягат на представянето на широкия индекс S&P 500. След снощната търговия той изтри целия си напредък за годината и вече е на отрицателна територия. Индустриалният DJIA пък падаше с 300 пункта в разгара на сесията.

DOW JONES INDUS. AVG изгуби 2.04% до 11 613 пункта.
S&P 500 INDEX спадна с 1.95% до 1 256 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX се понижи с 1.89% до 2 616 пункта.

Основната причина за този негативен развой на събитията бе Япония и страховете за ядрена катастрофа. Те бяха подсилени от изказване на европейски комисар по енергетика, който каза, че ситуацията с японската АЕЦ Фукушима е извън контрол и че ситуацията там може да се влоши до часове.

Американските инвеститори бяха негативно настроени и домашните си новини, които бяха по-скоро лоши - рекорден спад в цените на новото строителство, неприятни измерения на търговския дефицит и ръст на цените на едро, особено при хранителните продукти.

Азиатската сесия протича също предимно на отрицателна територия, но водещите индекси успяват да омекотят загубите. След като падаше с повече от 2%, водещият индекс на борсата в Токио губи малко над 1%. Отново най-губещи са акциите на енергийните компании, производителките на уран, както и компаниите -износителки на потребителска електроника.

NIKKEI 225 губи 1.06% до 8 997 пункта.
HANG SENG INDEX пада с 1.79% до 22 294 пункта.
CSI 300 INDEX е на червено с 0.73% до 3 224 пункта.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!