Ако вие или някои от познатите ви са маниаци на тема информационни технологии, то със сигурност сте готови за деня на iPhone 5, този нов, „велик“, както заявяват Apple, смартфон или просто най-новият начин хората да избегнат това да говорят лице в лице или дори да поглеждат към тези около тях.

 

Но от икономическа гледна точка е по-важно друго. iPhone 5 ще даде значителен тласък на икономиката на САЩ през следващото, а вероятно и през по-следващото тримесечия.

 

Смятате тази теза за правдоподобна? Ако е така, независимо дали го знаете или не, вие сте кейнсианци и имплицитно сте приели, че правителството трябва да харчи повече, не по-малко, в депресирана икономика, пише Пол Кругма в блога си в The New York Times.


Скорошно изследване на JPMorgan твърди, че новият iPhone може да добави между четвърт и половин процентен пункт към БВП на САЩ през последното тримесечие на 2012 година. Как така? Apple вероятно ще продаде много телефони за кратък период от време и въпреки че те са произведени в чужбина, по-голямата част от цента им придава добавена стойност в търговията на дребно и търговията на едро, рекламата и печалбите на Apple, тоест се добавя към БВП.

 

Моделът е ясен, но последствията от него са по-сложни, отколкото повечето хора осъзнават. Тези вероятни ползи в краткосрочен план нямат нищо общо с качествата на новия телефон или това как той ще се отрази на живота на купувачите. Такива ефекти може да има в дългосрочен план. Причината, поради която JPMorgan смята, че iPhone 5 ще даде тласък на икономиката е, че пускането му на пазара ще накара хората да харчат повече.

 

Това показва, че търсенето движи икономиката. Безработицата в САЩ не е висока защото американците не искат да работят или не разполагат с нужните умения, а защото работодателите не могат да продават достатъчно продукти и услуги, за да оправдаят откриването на нови работни места. Тоест най-добрият начин една страна да се пребори с безработицата е да се увеличат общите разходи.

 

Но откъде могат да дойдат средствата за целта. Бизнесът има пари, но не вижда причини да ги инвестира. Защо да разширява капацитета си, когато не може да реализира достатъчно продажби? И тъй като фирмите не искат да харчат, доходите са ниски, потреблението е слабо, а това води до още по-малко продажби. Перфектна рецепта за криза.

 

Депресиите обаче свършват, в крайна сметка, дори и без правителствени политики, които да им противодействат. Защо? Джон Мейнард Кейнс предполага, че отговорът е "използване, изхабяване и остаряване": дори в депресираната икономика, в някакъв момент бизнесът ще започне да заменя оборудване, ако не защото настоящото е остаряло, то заради появата на ново, по-добро.

 

Но защо всички трябва да страдат и да чакат с години излизането от кризата? Защо не трябва правителството да се намесва и да харчи повече, да речем за образование и инфраструктура, за да помогне на икономиката?

 

Ако разходите за iPhone 5 могат да дадат тласък на икономиката, няма причина същото да не могат да направят и държавните разходи.