Високопоставени ирландски представители и днес за пореден път продължиха да отбиват призивите страната да приеме финансова помощ отвън, т. нар. bailout, като в същото време финансовите министри на еврозоната се събраха в Брюксел, за да обсъждат отново проблема.

„Няма причина за bailout“, заяви за радио ВВС Дърк Рош, ирландският министър по европейските дела. Според него финансовите пазари, вдигнали миналата седмица лихвите по 10-годишните ирландски облигации до рекордните над 9%, „не се реагирали особено рационално“.

По думите му наличните 20 млрд. евро в брой в комбинация с големите пенсионни фондове в страната ще са достатъчни на Ирландия, за да покрие финансовите си нужди поне до средата на 2011 г.

Медии и експерти обаче са на мнение, че Дъблин ще бъде притиснат да приеме помощ, за да може по този начин да бъдат отбити опасенията около задълбочаване на дълговите проблеми на Испания, Португалия и други периферни членки на еврозоната. Това ще стане на редовната среща на финансовите министри на еврозоната в Брюксел днес и утре.

Рош призова европейските финансови министри да подкрепят усилията на Ирландия, която е извършила „изключително мащабни финансови пренареждания“ в битката с бюджетния си дефицит.

В интервю за в. „Уолстрийт джърнъл“ португалският финансов министър Фернанду Тешейра душ Сантуш заяви, че съмненията в способностите на Ирландия да изпълни задълженията си по държавните си облигации са рефлектирали зле и на Португалия. „Не искам да напътствам ирландското правителство“, каза Душ Сантуш. „Искам обаче да вярвам, че то ще направи най-подходящото за Ирландия и за еврото“.

Цената на гарантиране на ирландския дълг от дифолт скочи до рекордни нива с 11 базисни пункта до 508 базисни пункта. Това значи, че осигуряването на 10 млн. долара срещу дифолт за 5 години струва вече 508 хил. долара срещу 497 хил. долара в понеделник.

Ръст регистрираха и португалските, испанските и гръцките облигации до съответно 422, 253 и 875 базисни пункта.