Българската ветроенергийна асоциация иска оставката на Асен Василев като министър на енергетиката и на служителите в министерството, които го съветват да подкрепя наложените ограничения върху ВЕИ производителите с мотиви, издаващи некомпетентност. В писмо, адресирано до ведомството, председателят на сдружението Себастиян Ньотликс посочва:

"В случай че, както се твърди от служители на диспечерските управления на електроразпределителните дружества, действията по ограничаването на производството на зелена енергия на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) са били разпоредени или подкрепени от Вашето министерство или от Вас, също настоявам Вие незабавно да освободите всички отговорни за това служители на министерството, включително себе си, от заеманите от Вас длъжности.“

Ограничителната мярка поради „невъзможност за поддържане на баланса между производство и потребление”, е неубедителна при положение, че последните дни са ясни и слънчеви и производството от фотоволтаици е почти напълно предвидимо.
„Те могат успешно да прогнозират необходимост от ограничение на ветроенергийни и фотоволтаични централи за 18 до 25 часа напред във времето, след като издават заповеди за ограничение на производството за следващ ден до 16:00 ч. на предния ден. В същото време, въпреки гореспоменатите метеорологични условия, те не могат да управляват прогнозното производство от вятър и слънце достатъчно добре, за да балансират мрежата, въпреки че производството от вятър и слънце взети заедно се равнява едва на 20% от общото производство в мрежата“, се казва в писмото на БГВЕА.
 
Според Себастиан Ньотликс решението за ограничаване и изключване на вятърни и фотоволтаични централи преди други източници на енергия и без да направят опит за балансиране на цялото производство е в абсолютен разрез с изискванията на ЕС за приоритетно диспечиране и гарантирано изкупуване на електроенергията от възобновяеми източници, които са транспонирани в и в българското законодателство.