Във връзка с постъпила в Министерството на икономиката и енергетиката молба от синдика на Кремиковци Цветан Банков, с искане за отлагане на планираното преустановяване на подаването на природен газ за комбината с 48 часа, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров е изпратил писмо до Български енергиен холдинг /БЕХ/ с искане ръководството на БЕХ да вземе спешно съответното решение.

Искането на синдика на Кремиковци е с цел предоставяне на последна възможност за запазване на коксохимическите мощности в завода и с оглед осигуряването на време за финализиране на търговските преговори, свързани с възлагането на поръчки за коксохимическото производство в металургичния завод.

В случай на неуспех на преговорите подаването на природен газ ще бъде преустановено от страна на Булгаргаз в 14 ч. на 14 май.

Още 1 500 човека ще бъдат съкратени от Кремиковци АД до месец юни, като вече са освободени 400 металурзи. Не сме съгласни единствено работещите в комбината да понесат бремето от ликвидацията, се казва в изявление на синдикалната секция на КНСБ.

Според протестиралите и днес служители на комбината има възможности за омекотяване на икономическия и финансов удар върху предприятието и работещите в него.

Това би се получило, ако не се допусне спиране на газоподаването към КремиковциАД до решаване на въпроса с оздравителния план на дружеството. Припомням, от утре, 12 май се очаква Булгаргаз да започне спиране на подаването.

Според работниците би могло да се наложи мораториум върху съкращенията на работници и служители до приемането на оздравителен план в рамките на 40 – 50 дена, съгласно сроковете в Търговския закон.

Благоприятен ефект би имала и незабавната разпродажба на обособени активи / без това да попречи на бъдеща производствена дейност/ и изплащане на дължимите работни заплати и осигуровки с набраните средства още преди обявяването на несъстоятелност, смятат още работниците.

За тях Кремиковци АД е на крачка от обявяването в несъстоятелност.

08:40 часа

Работниците от комбината Кремиковци отново са на протест тази сутрин. В 8.00 ч. протестът започна от завода, откъдето работниците ще се придвижат по обичайния си маршрут до площада пред Храм-паметника „Александър Невски”. След това те ще направят протестно шествие до Министерски съвет, от там до Министерство на икономиката и енергетиката и до Народното събрание.

След протеста на металурзите в петък, от синдикатите съобщиха, че ръководството на комбината се е съгласило с всички искания на работниците, основните от които са за изплащане на заплатите и за бъдещето на комбината.

От предприятието са казали, че продължават разговорите с бразилската компания CSN, но ако няма резултат до днес, от утре спира природният газ за комбината, което ще доведе до окончателно спиране на коксохимическото производство.

Работниците ще очакват днес отговор от министър Петър Димитров за резултатите от преговорите и бъдещето на комбината.

Преди повече от седмица Булгаргаз предупреди предприятието с официално писмо, че на 12 май доставката на газ ще бъде спряна.