Банковата система у нас е фактор на стабилност. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров по време на дискусията за икономическите приоритети у нас в рамките на стратегията „Европа 2020”. Тя е жизнеспособна и добре капитализирана (около 18 %). Искров заяви, че България е една от малкото страни, в които за банковата система не са похарчени пари на българския данъкоплатец. Не е вярно, че у нас банковата система се ползва от регулативен комфорт, заяви още Искров.

„Трябва да сме внимателни, когато говорим за регулативен комфорт, осигурен регулативен комфорт. Едва ли точно за България може да се говори, тъй като ако има такъв комфорт, той не е в България и по отношение на банковата регулация, ако щете  дори и по отношение на защита на потребителите, една тема, по която напоследък много се спекулира. Налице е регулативната рамка и за потребителите”, каза управителят на БНБ и допълни, че е друг въпросът кои институции как прилагат тези рамки главно по линия на защита на потребителите, а и самите потребители колко често  гледат и мислят по въпросите, които се дискутират.

Валутният борд винаги ще бъде фактор за стабилност, заяви още управителят на БНБ. По думите му преди въвеждането му у нас изобщо е нямало чуждестранни инвестиции. Според Искров обаче едва ли идеите за фискален борд могат да се реализират толкова бързо, колкото смятат някои икономисти, включително и от Икономическият и социален съвет. У нас трябва да има политическа стабилност и последователност, допълни Искров. Той подчерта, че според Маастрихтските критерии достигането на 3 на сто бюджетен дефицит е изключение, а не правило. Той обърна внимание и на така наречените дисбаланси.

„Наистина напоследък има течение в Европа, включително споделено от Европейската комисия, с което се канализира да се наказват едва ли не страните, когато имат така наречените дисбаланси. Както има процедура по прекомерен бюджетен дефицит, в момента се предлага да има и процедура за прекомерни дисбаланси. Няма как България, Румъния, Унгария, всички страни, които са нови членове, докато не достигнат някакво средно ниво, да нямат дисбаланси. И поне ние не трябва да го говорим това нещо и не трябва да се съгласяваме, тъй като много идеи, които идват от Европа, са добри, но не всичко, което идва от Европа, е в интерес на България. Интересите на Германия не са интересите на България, интересите на Унгария не са интересите на България и така нататък”, каза управителят на БНБ.

Искров постави акцент и върху нуждата от подобряване на образователната система. По думите му конкурсите за назначение в БНБ все повече се печелят от специалисти, учили в чужбина, а не в България. Образователната система не трябва да работи за само себе си, а за да осигурява квалифицирани кадри, каза Искров.