Бактериалната зараза със щам на E.coli в Германия е силно притеснителен случай. Очевидно е, че властите работят здраво за разрешаването му, но прави впечатление и още нещо - че населението масово не знае с какво точно си има работа.

Вече две седмици традиционните за сезона зеленчуци като краставиците, доматите и марулите са аут от пазарските кошници на хиляди европейци. Вчера учените изолираха същата бактерия и от бобови кълнове, използвани за салати основно от хора, които предпочитат да се хранят здравословно. Нищо чудно, утре да изхвърлим от менюто си и някой друг основен продукт.

Дори и само този факт, че ден след ден набедените за източници на заразата се множат, е повод принципно да се замислим, дали нещата не тръгват от някъде другаде.

В NaturalNews.com, където се публикува всякаква информация, свързана с екологичния начин на живот, нарекоха заразата в Германия "уникална", защото едва ли не сами сме си я предизвикали с индустриализацията на земеделието и с прекаляването с антибиотици в хуманната медицина. За да обяснят какво точно имат предвид, авторите на текстовете за E.coli - инфекцията тръгват от самото начало - какво представлява въпросната бактерия.

E.coli вирее в стомашния тракт на животните, основно преживните, каквито са кравите. Бактерията е безопасна за животното, но може да се пренесе върху човека по хранителната верига, ако торта от животните се е използвала за подхранване на насажденията, а те от своя страна не са били добре измити преди консумация.

Това сигурно винаги се е случвало, но за пръв път започна да води до смъртни случаи. Вярно е, че щамът на бактерията E.coli е нов и непознат, но също така е вярно, че вътре в нас средата не е същата.

Според NaturalNews.com е важно да се изследва дали хората, които починаха в Германия в следствие на заразата, са били мнокоратно третирани с антибиотици. Хипотезата им е, че с прекомерната употреба на лекарства хората унищожават "полезната" флора в стомаха си и така са беззащитни при нахлуването на E.coli, която веднъж попаднала там, започва да произвежда опасен токсин, увреждащ фатално бъбреците.

Широко изписваните антибиотици и на животните също са причина за мутациите при бактерията още докато се намира в стомашния тракт на животните. Така че може да се заключи, че заразата е причинена от антибиотиците, а не от употребата на дадени зеленчуци. Това променя донякъде и философията на борбата с нея.

Освен, че е хубаво да се заляга на храните, произведени в околността и щателно да се измива всичко, което предстои да консумираме, би било добре да попитате своя доктор за пробиотици. Те ще подсилят естествените съпротивителни сили на организма. От NaturalNews.com препоръчват и да избягваме антибиотиците, още повече такива, които някои хора имат навика да си самопредписват.