За кратко вихърът, обзел M&A пазара по света, даде тласък на капиталовите пазари през август, но статистиката за състоянието на икономиката в глобален план подплаши инвеститорите. Ясно е, че успехите в този сегмент едва ли ще подкрепят по-трайни ръстове на пазарите, но инвеститорите ги тълкуват като един вид „светлина в тунела” и индикатор за края на икономическия спад.

Раздвижването в M&A сектора, обаче, индикира нещо друго – предстои консолидация в определени сектори от икономиката. Компаниите се борят за по-силни пазарни позиции на всяка цена.

На всяка ли, обаче? Според последните спекулации, бизнесът е приготвил над 2 трилиона долара, които да инвестира в сливания и придобивания. Но никой не може да каже нито точна цифра, нито дали известните вече сделки, които напомпаха /или сринаха/ акциите на купувачите и продавачите, ще бъдат финализирани. Колко са и неизвестните в сектора – това също не е много ясно.

В следващите редове – коментар по темата за активността в M&A сектора на Георги Иванов от БенчМарк Финанс.

 

Според спекулации, до края на годината бизнесът ще инвестира над 2 трилиона долара в сливания и придобивания. Доколко е реалистична цифрата?

Поне на този етап цифрата от 2 трилиона долара инвестиции в сливания и придобивания до края на годината на мен ми изглежда доста нереалистична, като имаме предвид факта, че според някои източници от януари досега обемът на сключените сделки в този сегмент е бил около 1.3 трилиона. Освен това, способността на компаниите да набират свеж капитал, с който да финансират тези сделки, към настоящия момент е намалена, имайки предвид несигурността на капиталовите пазари.

Аз специално не бих се изненадал, ако дори актуалните сливания и придобивания, за които се говори в публичното пространство, бъдат отложени за известен период от време, още повече ако вземем под внимание данните на щатското Министерство на търговията, които сочат, че през юли местните компании са намалили инвестициите си.

Каква беше ситуацията на M&A пазара през първото полугодие в сравнение с първите шест месеца на миналата година? Какви са различията между пазарите в САЩ, Европа и Азия?

Въпреки че все още липсват конкретни данни за обема на сключените през първото полугодие сделки по сливания и придобивания, този сегмент определено бележи ръст спрямо съпоставимия период на 2009 година, когато свиването му на годишна база надминаваше 80%. За по-точна статистика обаче, ще трябва да изчакаме още няколко месеца, но смятам, че 2010-та ще бъде по-добра от миналата година.

Традиционно най-голяма активност в М&А сектора се наблюдава в САЩ, където тази сфера е най-развита. Американската икономика съставлява около ¼ от световната, затова е напълно логично голяма част от капиталите, съответно и сделките по сливания и придобивания да бъдат съсредоточени в нея. 

Кои сделки от периода януари – юни могат да се квалифицират като „сделки на годината”? Също – кои са „провалите на годината”?

Не бих казал, че от началото на годината досега е имало сделка в М&А сегмента, която да е приковала вниманието на пазарните участници за по-дълго време. Факт е обаче, че към момента се води съревнование между технологичните гиганти Dell и HP за придобиването на 3PAR – компания, произвеждаща оборудване за съхранение на данни, като най-вероятно сделката ще бъде финализирана в рамките на следващите няколко седмици.

С името на HP е свързана и една от знаковите за годината сделки в комуникационния сектор, след като компанията придоби производителя на смартфони Palm Inc. непосредствено преди края на полугодието.

От друга страна, една от двете най-големи минни компании в света – BHP Billiton – на няколко пъти отправя оферта за закупуването на производителя на калиева сол Potash Corp.

Към момента е трудно да се определи, обаче, „провалът на годината”, тъй като, както споменах и преди малко, част от големите сделки все още предстои да бъдат финализирани и нищо чудно към края на периода именно някоя от тях да бъде определена като един от неуспехите на М&А сектора за 2010-та.

Какво можем да очакваме на M&A пазара като сделки до края на годината? Кои са големите играчи, които вероятно ще се опитат да разширят пазарните си позиции?

През последните няколко месеца като че ли най-голям дял в сферата на сливанията и придобиванията се пада на компаниите от телекомуникационните и IT секторите, затова очаквам тази тенденция да се запази до края на годината. Логично е водещите компании в тази сфера да се опитват да окрупняват бизнеса си, закупувайки по-малките си конкуренти. За съжаление, обаче, характерно за сделките по изкупуване или сливане е, че информацията за тях се пази в тайна до късен етап от тяхното развитие и няма да се учудя, ако до края на 2010 година станем свидетели на сделки, за които дори не предполагаме в момента.

По-високата активност в M&A сектора успя да раздвижи за кратко световните борси, но статистиката от икономическия календар надделя. Каква е възможността активизирането на M&A сделките да съживят капиталовите пазари, въпреки лошите икономически фундаменти? Доколко би бил траен този ръст?

По-скоро считам, че активността на М&А сделките ще бъде вследствие от макроикономическата обстановка в страната, а не обратното. Действително по-сериозно съживяване на сливанията и придобиванията би дало кратък положителен импулс на капиталовите пазари, но за по-дългосрочен възходящ тренд са нужни положителни сигнали от реалния сектор. Такива, обаче, почти липсват през последните седмици и именно поради тази причина борсовите индекси в САЩ регистрират спадове. На свой ред пък забавянето на икономическия растеж отвъд Океана може да бъде в основата на временното замразяване на активността в сферата на сливанията.

Има ли раздвижване на M&A пазара у нас?

Броят на заслужаващите внимание сделки по сливания и придобивания при публични компании у нас през последните 1 - 2 години е изключително малък, като в основата на това са от една страна влошилите се през този период макроикономически условия в страната, а от друга – спадът на интереса на пазарните участници към търговията на БФБ и трудното набиране на свеж капитал от листнатите компании.

Към момента част от интересните сделки, които предстои да бъдат финализирани, включват намерението на фармацевтичния гигант Софарма да слее в себе си производствения бизнес на групата, разпръснат в момента в няколко компании - Българска роза - Севтополис, Унифарм и Медика. Ако погледнем търсенето на акциите им, обаче, можем да забележим, че новините не са повлияли значително върху тяхното движение.

Имайки предвид неубедителния темп на продажбите на повечето публични компании понастоящем, не смятам, че до края на годината ще станем свидетели на по-мащабни сделки в М&А сегмента.