Държавният дълг на Италия, който е един от най-високите в света в абсолютно изражение, достигна ново рекордното равнище от почти 1.912 трилиона евро през юли според данните, оповестени днес от италианската централна банка и цитирани от Франс прес.


През юни дългът премина за първи път границата от 1.9 трилиона евро, като достигна почти 1,902 трилиона евро. Три месеца по-късно нетният дълг е нараснал със 100 млн. евро. Централната банка на Италия не дава точното съотношение между дълга и брутния вътрешен продукт (БВП), но то се оценява на около 120 процента.

Миналата година държавният дълг достигна 119 процента от БВП. Правителството в последните си прогнози очаква той да бъде 120 процента от БВП тази година, а догодина леко да се понижи до 119.4 процента.


Огромният дълг безпокои пазарите, макар че бюджетният дефицит на Италия, миналата година 4.6% от БВП, да е по-нисък от дефицита на много други европейски страни.

Италианските депутати днес одобриха нов план за икономии на стойност 54.2 милиарда евро, който ще помогне на страната да постигне балансиран бюджет през 2013 година и да намали дълга си.

БТА