Ако България предприеме конкретни практически стъпки, а не прави само декларации, арбитражното производство за АЕЦ "Белене" може да бъде преустановено, каза във Варна вицепрезидентът на "Атоменергопроект" - Русия, Генадий Тепкян, който участва във форума БУЛАТОМ.

По думите му искът срещу държавата ни ще бъде около един милиард евро. Тепкян посочи, че до края на тази седмица руската страна вече ще внесе всички документи в Международния арбитражен съд.

Той коментира, че сумата, за която е искът, е на база на точни разчети и не може да бъде променяна произволно. Времето минава и стойността на проекта "Белене" се повишава, но не мисля, че увеличението е много голямо, посочи Тепкян, цитаран от БТА.

Той уточни, че Русия няма нови условия за изпълнението на централата. По думите му е необходимо да се намери инвеститор, без значение дали ще бъде руски, американски, или от Западна Европа.

Тепкян коментира, че готовият проект на руската страна е сред най-безопасните и евтини в света. Според него строителството на "Белене" може да започне още през 2015 година. Тяпкин каза още, че оборудването за два блока на централата е изцяло готово и може веднага да бъде транспортирано до България.