Веригата за търговия на дребно bauMax се нуждае спешно от 72 млн. евро, за рефинансиране на дълговете си. Това съобщава Kurier.at. От дружеството отричат и твърдят, че нямат нужда от допълнителни средства до края на март, а в края на април или началото на май ще има среща с кредиторите.

 

Дългът на bauMax възлиза според Vogl Gruber на около 1 милиарда евро, от които 350 милиона евро са оперативни заеми, а 650 милиона евро са обезпечени с недвижими имоти кредити.

 

През декември 2012 г. дружеството постигна споразумение с кредиторите да отложи погасяването на заемите си с три години до 2015 г. През ноември 2013 г., този срок беше удължен до края на септември 2016 г.

 

Но компанията продължава да регистрира сериозни загуби, основно от поделенията си в Източна Европа.

 

Консолидираният отчет за 2013 г. все още не е публикуван, но се очаква загуба от около 100 млн. евро, след негативен резултат от 47.2 млн. евро през 2012 г. Рязкото увеличаване на загубите се дължи на лошото състояние на дъщерните дружества в Източна Европа, които вероятно ще са на минус със 126 милиона евро. На този фон стои въпросът с изтеглянето на компанията от региона.

 

От bauMax признават, че този въпрос е отворен, но посочват, че няма краен срок за вземането на решение.

 

Веригата е представена освен в Австрия, още в Чешката република, Словакия, Унгария, Словения, Хърватска, Румъния, България и Турция. Общо в bauMax работят около 8 900 души, от които близо 4 000 в Австрия.

Според Die Presse е предвидено затваряне на губещите магазини в Румъния, България, Хърватска, Словения и Турция.

През 2012 г. загубите в Турция са били 14 млн. евро, в Хърватия - 11 млн. евро, в България - 6.5 млн. евро, и в Чехия - 6.7 млн. евро.

Преди няколко седмици стана ясно, че собственикът на bauMax Kарлхайнц Есъл иска да продаде на австрийската държава колекцията си от 7000 предмета на изкуството, оценявана на 86 млн. евро, като целта е да получи свежи средства за стабилизиране на дружеството.