Земеделският министър Иван Станков уволни дни преди да предаде поста изпълняващият длъжността директор на дирекция "Развитие на селските райони" Никола Христов.

Чистката в последния момент е заради информация за финансови нередности в земеделското министерство, описана от служители на Христов. Това става ясно от материали, с които БГНЕС разполага.

Според тях причината за уволнението е, че служители на дирекцията, която Христов ръководи, описали финансови нередности, отнасящи се до зам. министър. Те са свързани с организиране на екскурзии в чужбина с европари, предварително договаряне на обществени поръчки, спиране на списък с обществени поръчки и глобата с която ЕС отрязва 15 млн. евро за земеделие.

Материалите ще бъдат изпратени до Софийска градска прокуратура, дирекция АФКОС на МВР и Европейска служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Неочакваната рокада в последния момент всъщност се отнася до човек, който има немалка роля в усвояването на иначе отписани от България европари. Това е дирекция, която отговаря за управлението на повече от 3 милиарда евро.

Под ръководството на Никола Христов от 2011 г. до днес, договарянето и усвояването по ПРСР 2007-2013 г. е увеличено с над 300%.