Бизнес климатът в България изненадващо се влошава през декември. Съответният индекс на НСИ пада с 4.3 пункта, като е налице засилване на песимизма сред предприемачите в промишлеността, строителството и търговията на дребно. 

Индикаторът за бизнес климата в промишлеността се понижава с 3.2 пункта в сравнение с ноември, което се дължи на влошените оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно и очакванията им по отношение на бизнес състоянието и производствената активност през следващите месеци са по-песимистични. 

Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната. 

В строителството през декември показателят на бизнес климата пада с 9.1 пункта, поради увеличения песимизъм в оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Според тях настоящата строителна активност е намалена в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца са по-неблагоприятни. Същевременно се отчита и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията. 

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и финансовите проблеми продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността в строителния сектор. 

При търговия на дребно, индексът на бизнес климата се понижава с 2.9 пункта. Това се дължи главно на влошените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, което е съпроводено и с по-песимистични прогнози за следващите три месеца както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчици. 

Основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, продължават да са несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. 

Относно продажните цени, преобладаващите очаквания на търговците са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца. 

През декември бизнес климатът в сектора на услугите се подобрява с 1.4 пункта спрямо ноемврийското си равнище, главно поради по-благоприятните очаквания на за състоянието на предприятията през следващите шест месеца.