Износ за 11.1 млрд. лв. е осъществен от България към трети страни (без ЕС) в периода януари - септември, показват данните на националния статистически институт. Сравнено със същия период на предходната година има увеличение с 30.4%.

Основните търговски партньори на българските производители са Турция, Русия, Сърбия, Република Македония, Украйна, Китай и САЩ, които формират 53.5% от износа.

В същото време вносът възлиза на 13.8 млрд. лв. и се е покачил с 24.5% спрямо първите девет месеца на 2010 година. Най-много се е увеличил вносът от Казахстан, Обединените арабски емирства, Сингапур и Корея.  

Външнотърговското салдо с трети страни, което се образува от разликата между износа и вноса, е отрицателно и достига до 2.673 млрд. лв. Конкретно за месец септември разликата между износа и вноса е в размер на 505.8 млн. лв.

НСИ обособява и статистика за търговските взаимоотношения между България и страните от Европейския съюз. По данни за периода януари - август 2011 година износът ни е достигнал до 15.9 млрд. лв., което е нарастване с 34.8%. Вносът е за 16.2 млрд. лв., което е покачване с 19%. Това формира отрицателно външнотърговско салдо в размер на 352.2 млн. лв.

Така общият износ за трети страни и държави - членки на Европейския съюз възлиза на 29 млрд. лв., което е нарастване с 32% спрямо деветмесечието на миналата година. Вносът пък е нараснал с 20.6% до 32.1 млрд. лв. Това формира отрицателно салдо по търговския баланс в размер на 3.085 млрд. лв. , което е по-малко от разликата, получена през първите 9 месеца на миналата година.