Измами за милиони с фалшиви пълномощни. Мъж, който се представя за адвокат, но реално е адвокатски сътрудник, помага на пострадали при катастрофи да получат обезщетение, съобщава Нова телевизия.

Повечето му клиенти са неграмотни. Убеждава ги, че ще им помогне като на някои дава малки суми пари. След това ги води при нотариус. Те подписват много документи, но реално не знаят под какво полагат подписа си, защото не могат да четат.
 
Оказва се, че голяма част от обезщетенията отиват при Валери Георгиев от ловешкото село Златна Панега - мъжът, който се представя за адвокат, а не при хората, които представлява. Става въпрос за хиляди левове. Твърди се, че има и много фалшиви пълномощни, представени пред няколко застрахователни дружества. Има и данни, че една от големите ни застрахователни компании е източена с 1,5 милиона лева.

Нов тип измами в интернет

Съдружникът на Георгиев – адвокат Петър Тихин заяви пред екипа на NOVA, че „атаките срещу него и колегата му идват от конкуренти”. „Няма да споменавам имена. Става дума за конкуренция. Хора пускат навсякъде, където може, жалби и сигнали срещу Валери – от така наречените подставени лица, които твърдят, че той ги е излъгал и измамил”, подчерта Тихин.
 

istock
istock

Докато екипът заснема репортажа – и МВР са работили по случаите с измами. „Съдействахме на полицията като изчакахме с излъчването на материала, за да мине акцията. През изминалото денонощие са задържани трима души - Валери Георгиев, съдружникът му адвокат Петър Тихин и адвокат Цено Стоянов, по чийто банкови сметки са минавали обезщетенията”, заяви в студиото на „Здравей, България” авторът на разследването Вероника Димитрова.
 
По думите ѝ предстоят и още арести, защото разследването по случая продължава.
 

Повече по темата гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase