България вече изпълнява и четирите критерия за членство в еврозоната, показват данни на Европейската централна банка за май. Така страната ни покрива изискванията за дългосрочен лихвен процент за оценка на степента за сближаване, инфлация, дефицит и държавен дълг, съобщиха от Министерството на финансите.

Дългосрочният лихвен процент за оценка

на степента на сближаване на страната ни е 5,11% през миналия месец. Такава е била стойността му и през април. Показателят е под референтната стойност от 5,8 на сто и е по-нисък от този на 12 държави от Европейския съюз, от които седем са от еврозоната.

2,7 на сто е била годишната инфлация в България към края на март. Изискването е тя да е под 3,1 на сто. Бюджетният ни дефицит пък е 2,1% от БВП, а според критериите за членство в еврозоната той не трябва да надвишава 3%. Затова през миналия месец ЕК препоръча да бъде прекратена процедурата за свръхдефицит за България.

Съотношението на държавния дълг към БВП е 16,3%,

което е значително под изискването за 60 на сто. По този показател България се нарежда на второ място в ЕС след Естония.

Освен България едва още два държави отговарят на четирите критерия за членство в еврозоната. Това са Дания и Швеция, става ясно от данните на Европейската централна банка.

Три държави пък не отговарят на нито един критерий. Това са Кипър, Португалия и Унгария.

От данните става ясно, че най-висока е инфлацията в Естония – 4,9%. Най-голям е бюджетният дефицит в Ирландия. Там дупката в хазната е 13,1% от БВП. Рекордьор по държавен дълг пък е Гърция. Съотношението му към БВП е 165,3%.