Днес, 20 юни, изтича срокът за издаване на удостоверения за гласуване на друго място или по настоящ адрес за парламентарните избори на 5 юли. В ЦИК отново има постъпили сигнали за нарушения от страна на служителите, които издават необходимите документи. Това съобщи за Дарик говорителят на Централната избирателна комисия Александър Александров. В повечето случаи служителите са питали къде или за кого ще гласуват гражданите, което е нарушение на закона, поясни Александров:

В ЦИК постъпвали ли са сигнали от страна на граждани за това, че са срещнали трудности за издаване на такива удостоверения, неразбиране от страна на общинските служители?

Да, задават въпроси. Някои служители дават невярна информация. Въпросите са за това къде ще пътуват, защо ще пътуват и т.н. Според закона след като гражданинът отиде лично или някой с нотариално заверено пълномощно, никой не може да откаже и нямат причина да ги питат къде ще ходят, как ще ходят и какво ще правят. Трябва да им приемат исканията.

Има ли община в страната, за която имате много подадени сигнали или поне повече от другите?

Няколко граждани се обаждаха в четвъртък за община Илинден. Поне на моя телефон имаше четири обаждания, но не разпознавам номерата. За общината обясняваха гражданите как служителка ги гонела и не искала да им приеме заявленията. Дали това е вярно или не, аз не мога да кажа. Но хората бяха намерили телефоните от страницата на ЦИК и се обаждаха.

От Централната избирателна комисия уточниха, че са изпратили писма до всички общински служители, ангажирани с издаването на удостоверения за изборите, в което напомнят, че утре са задължени да работят с граждани до 17 часа.