Източна и Централна Европа може да изпадне в дълбока стопанска депресия без международно финансиране за милиарди евро, подобно на инициирания от Международния валутен фонд (МВФ) пакет, отпуснат тази седмица на Румъния, предупреждават анализатори.

Румъния получи 20 млрд. евро от четири международни кредиторски институции, с което стана последната страна в изпадналия в затруднено положение регион потърсила такава спасителна помощ в условията на световен икономически срив. При сегашната глобална финансова криза тя е петата източноевропейска страна, след Унгария, Латвия, Сърбия и Украйна, обърнала се за помощ към МВФ.

Без финансиране тези икономики ще бъдат изправени пред дълбока депресия, която може да се доближи до икономическата криза от периода след разпадането на съветския блок, смятат икономисти. Случаят с Румъния може да предизвика отпускането на подобни финансови пакети на Литва и Турция, прогнозират анализаторите, докато Източна Европа се бори с кризата, повлякла вече еврозоната, Япония и САЩ в рецесия.

Най-вероятно идва ред на Литва за пакет от 5 до 7 млрд. долара, отбелязват наблюдатели на пазара, като добавят, че до момента няма официална молба за започване на преговори и такива не се водят.

Чарлз Робъртсън, главен икономист на ING за Източна Европа, Близкия изток и Африка, казва, че Турция може в същност да е поредният реципиент. Турция е следващата на опашката за споразумение с МВФ… на стойност 20 млрд. долара, прогнозира той, наблягайки, че между икономиките в региона има големи различия. Фокус